Struikkamperfoelie (Hohenheimer Findling)

Waarvoor wordt de Lonicera nitida ‘Hohenheimer Findling’ gebruikt?

Bij de struikkamperfoelie Lonicera nitida ‘Hohenheimer Findling’ betekent nitida glimmend. Het is een struikje met erg kleine blaadjes en de Lonicera nitida ‘Hohenheimer Findling’ wordt een ruime meter hoog. In tegenstelling tot de klimmende kamperfoelies heeft deze struik geen opvallende bloemen of vruchten. Ook de typische geur ontbreekt. In het Engels noemt men het ook ‘poor man’s box’, armeluis buxus. Met struikkamperfoelie is sneller een vorm te kweken dan met buxus, vandaar het alternatief als men minder geld heeft. Daarnaast is hij minder strak en formeel. Je komt hem daarom tegen als hegje of als bodembedekker, want hij geeft onkruid weinig kans om te groeien. Het is verder een erg gemakkelijke struik die het goed doet onder de meeste omstandigheden. Een belangrijke reden waarom we hem regelmatig in plantsoenen terugzien.

Welke soorten Struikkamperfoelie zijn er?

De Nederlandse naam kamperfoelie is een verbastering van de Latijnse naam caprifolium dat ‘geitenblad’ betekent, omdat geiten graag van deze planten schijnen te eten. De geslachtsnaam Lonicera is een vernoeming van Adam Lonitzer, een Duits botanicus die leefde van 1528-1586. Dit geslacht bestaat uit twee grote groepen planten die alleen op het noordelijk halfrond voorkomen. Je hebt de bekende klimplanten met de geurende bloemen en daarnaast de sterke bladverliezende en groenblijvende struiken. Ze hebben allemaal bladeren of blaadjes die steeds in paren tegenover elkaar staan en vijftallige bloemen, maar dat laatste is vaak heel moeilijk te herkennen vanwege de exotische vorm die ze soms hebben. De bloeiende soorten geuren veelal verrukkelijk (vooral ’s avonds) en vormen enkele of dubbele bessen.

Wat voor standplaats is geschikt voor Struikkamperfoelie?

Vrijwel alle kamperfoelies houden van goed doorlatende grond die wel vocht vasthoudt en dus liefst flink veel humus moet bevatten. Het zijn ten slotte van nature bosrandplanten. Deze struik is zeer sterk en kan op de meeste plaatsen staan. Hoewel hij wel winterhard is, kan hij invriezen dus een beschutte plaats is het best. Ingevroren takken verwijder je het beste direct in maart. Een haag van struikkamperfoelie dient te worden gesnoeid in juni voor de langste dag en nog eens in september om in de winter ook een strakke vorm te hebben. Volwassen exemplaren kunnen nog een aantal keren vaker in het groeiseizoen geknipt worden. Geef mulch op de grond boven de wortels en in het voorjaar een goed basisbemesting. Naast de ‘Hohenheimer Findling’ zijn er meer soorten struikkamperfoelies. Meer weten? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex.

Hoe kan ik de Lonicera nitida snoeien?

Snoeien van oude en lange bevordert de bloei en levert nieuwe takken en scheuten op. Dit kan het beste half maart.

Hoe kan ik bladluis op de Struikkamperfoelie bestrijden?

Weggevreten blad door bladluis komt veel voor bij kamperfoelie. Hele kolonies van deze beestjes kunnen neerdalen op deze plant. De bestrijding kan met eenvoudige middelen zoals een mengsel van water gemengd met groene zeep en spiritus of een speciaal middel tegen bladluizen. Meeldauw (‘het wit’) overdekt blad en bloem met een wit, pluizig dons. Planten die hierdoor worden aangetast, moeten worden bespoten met een bestrijdingsmiddel.

m1n5rmq8bsod_w2400.jpg

Kenmerken: