Steentijm (ssp nepeta)

Wat is steentijm voor een plant?

Het steentijm, Calamintha nepeta ssp nepeta,  is een soort met heerlijk geurend blad, dat ook prima voor culinaire doeleinden worden gebruikt. Het blad is vrij klein en behaard.

Is steentijm te gebruiken als tijm?

De Nederlandse naam steentijm doet vermoeden dat dit kruid iets wegheeft van tijm, maar de Latijnse naam Calamintha verwijst naar munt. Dit kruid zit eigenlijk een beetje tussen tijm en mint in. Het blad geurt naar munt, maar de lichtviolette bloempjes lijken op tijm. Steentijm wordt al sinds de middeleeuwen overal in Europa gekweekt, maar is in tuinen als plant nog vrij onbekend. Het is een leuk plantje. Niet vanwege zijn spectaculaire uiterlijk. Steentijm valt snel weg in zijn omgeving. Ook niet vanwege zijn uitbundige bloei.

Steentijm als vlinderplant

Op het eerste gezicht zijn de bloemen vrij onooglijk, maar als je de moeite neemt ze van dichtbij te bekijken, zie je hoe mooi ze zijn. Als je dit doet, dan zul je waarschijnlijk hun heerlijke geur opsnuiven. Iets wat ook vlinders, bijen en hommels doen. Daarom bezoeken deze insecten steentijm met plezier zolang de plant in bloei staat. Deze bloei is uitzonderlijk lang, van juni tot oktober, maar bestaat eigenlijk uit twee aaneengesloten bloeiperioden. Kleinbloemige steentijm bloeit daarmee langer dan bijvoorbeeld de vlinderstruik en is daarmee een vlinderplant bij uitstek.

Hoe kan ik de Calamintha nepeta ssp nepeta onderhouden?

Steentijm houdt van droge grond op een zonnige plaats. Bij voorkeur is de bodem iets kalkrijk. Het onderhoud is gering. Knip de plant af in het voorjaar.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Dat kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast vind je hier meer informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

bh45o9o875b8_w2400.jpg

Kenmerken: