Snoekkruid (White Pike)

Het snoekkruid Pontederia cordata ‘White Pike’ werd vroeger gewoon ‘Alba’ genoemd. Het is de witte variant van de blauwbloeiende soort. Behalve de bloemkleur is de plant verder geheel gelijk aan de soort.

Wat zijn eigenschappen van Pontederia cordata?

De soort Pontederia cordata is een van de twee soorten uit dit waterplantengeslacht die hier voor de vijver worden gekweekt. In het Nederlands noemen we deze waterplant snoekkruid. De snoeken leggen graag hun eitjes in deze plant, maar ook in andere waterplanten. De meeste delen van snoekkruid zijn goed eetbaar. Ook overigens voor de mens. Snoekkruid heeft de diepste blauwe bloemen, die pas in nazomer en herfst verschijnen als de meeste andere oeverplanten hun beste tijd hebben gehad. Op de tropische blauwe waterlelie na is dit de mooiste blauw bloeiende plant uit de hele vijver. Pontederia komt oorspronkelijk uit de moerassen van Noord-Amerika, waar hij hele velden kan vormen.

Hoe bloeit Pontederia cordata?

De bloemen gaan één voor één open waardoor is de bloeitijd zo lang is. Als alle bloemen geopend zijn, lijkt deze bloeiwijze wel iets op die van een hyacint. Daarom wordt deze bloem ook wel moerashyacint genoemd. Heel bijzonder is dat wanneer de bloem is uitgebloeid, de stengels richting het water knikken om de zaden daarin te laten vallen.

Hoe moet ik Pontederia cordata beschermen tegen de winter?

De planten groeien uit kruipende wortelstokken, maar ze woekeren niet. Hij verdraagt lichte vorst, maar het is wel verstandig voor wat winterbescherming te zorgen, bijvoorbeeld door de plant in het najaar, als hij afgestorven is, dieper in het water te zetten: waar het water niet bevriest. Over het algemeen worden ze vanwege de winterbescherming in aparte plantmandjes in de vijveroever geplaatst. De planten moeten in goede vijvergrond staan. Verzwaar de bak of mand waar ze in staan om omwaaien te voorkomen.

Wat voor een bladeren heeft Pontederia cordata?

Een fantastisch gezicht als dat in bloei staat. Het zijn oeverplanten met mooie pijlvormige (anderen zeggen ‘omgekeerd hartvormige’) bladeren. Dat glanst in de zon, het is uiterst decoratief. Er zijn veel mensen die een echte voorliefde voor deze planten hebben.

Pontederia cordata ‘White Pike’ onderhouden

Als oeverplanten staat de Pontederia cordata graag in ondiep water. Dat mag tussen de 20 en 40 cm diep zijn. Een zonnige plaats is uitstekend, maar lichte schaduw voldoet ook. De plant kan, als hij zich goed kan ontwikkelen en niet al te veel last van wind heeft, 50 tot zelfs 100 cm boven het water verheffen.  Geef in het voorjaar waterplanten-mestkorrels bij de wortels. Verwijder afgestorven blad in het najaar.

Zelf Pontederia cordata planten in de vijver? Wellicht is het artikel vijverplanten planten dan interessant.

xko56pu81xc3_w2400.jpg

Kenmerken: