Sneeuwbal (Jermyns Globe)

De sneeuwbal Viburnum globosum ‘Jermyns Globe’ is een grote, wintergroene heester die tot 2,5 m hoog kan worden. Hij bloeit wit in mei-juni, waarna diepblauwe bessen volgen.

Geslacht Viburnum

Het geslacht Viburnum, dat wel sneeuwbal wordt genoemd, bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen.

Hoe moet ik de Viburnum globosum ‘Jermyns Globe’ onderhouden?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. De plant is volledig winterhard, maar kan bij vorst zijn bladeren wat plooien. Een beschutte standplaats is aan te bevelen. Geef in het voorjaar een goede organische bemesting die geen kalk bevat (dus geen beendermeel geven). Mulch op de grond boven de wortels.

Moet ik de Viburnum globosum ‘Jermyns Globe’ snoeien?

Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig.

6go5b9q8w4f9_w2400.jpg

Kenmerken: