Slangenwortel

De slangenwortel Calla palustris is een oeverplant met een fraai groen blad en aronskelkachtige witte bloemen. Een waar sieraad voor de vijver. 

Vijverplant slangenwortel

Slangenwortel is met name geschikt voor natuurlijke vijvers die – bij voorkeur – ook niet te klein zijn. De Latijnse naam van deze plant is tweeledig. Het eerste deel van de naam, ‘Calla’, komt van het Griekse woord ‘kallos’ wat schoonheid betekent. Het tweede deel, ‘palustris’, is afgeleid van het Latijnse woord ‘paluster’, wat staat voor moerassig of drassig.

Hoe groot wordt de slangenwortel?

De bloem van de slangenwortel wordt gevormd door een kolf met piepkleine, groene bloempjes omgeven door een wit schutblad dat van buiten lichtgroen is. Het is een woekerende oeverplant. Hij groeit uit kruipende wortelstokken die slechts 2 tot 3 centimeter in het water of de grond liggen, waardoor het net lijkt alsof ze bloot liggen. De planten groeien gemakkelijk uit de vijver de oever op, en omgekeerd. Daarom kun je de slangewortel goed gebruiken om vanaf de droge oever de vijver in te laten kruipen om zo de vijverrand te camoufleren. Aan die lange kruipende wortels dankt het ook de Nederlandse naam.

Is de slangenwortel winterhard?

Slangenwortel is goed bestand tegen onze winters, want hij kan temperaturen van 30° vorst aan. Houd er wel rekening mee dat alle delen van deze oeverplant giftig zijn.

Hoe kan ik de slangenwortel onderhouden?

Wil je dat de slangenwortel niet gaat woekeren, plant deze dan in bakken. Anders kan de groei onbeheersbaar worden. Plant slangewortel niet in de zon want de zachte bladeren zijn daar gevoelig voor.

Zelf een vijver aanleggen? Wellicht is het artikel vijver aanleggen dan interessant.

ead5tdy8hryx_w2400.jpg

Kenmerken: