Schijnhulst (Purpureus)

De schijnhulst Osmanthus heterophyllus ‘Purpureus’ is een mooie bladplant. De bladeren zijn bruin.

Wat zijn eigenschappen van schijnhulst?

De Osmanthus heterophyllus ‘Purpureus’ groeit langzaam tot maximaal een hoogte van een tot anderhalve meter. Osmanthus zijn groenblijvende heesters en bomen afkomstig uit Azië. Je zult aangenaam verrast worden door deze heester omdat hij heerlijk ruikt. De witte of crèmekleurige bloemen vallen niet op, maar verspreiden een op jasmijn lijkende geur. Alleen daarom al is het een geliefde plant voor veel tuinbezitters. Deze schijnhulst is afkomstig uit Japan. In ons land is het een vrij zeldzaam voorkomende soort.

Wat is het verschil tussen schijnhulst en hulst?

De naam schijnhulst is goed gekozen, omdat deze struik erg op hulst lijkt. De bladeren zijn vrijwel gelijk, leerachtig met scherpe tanden. Een kenner ziet het verschil aan de plaats van de bladeren aan de tak: bij hulst zijn ze over de tak verspreid en bij schijnhulst zitten ze tegenover elkaar, overstaand genoemd.

Hoe bloeit de schijnhulst?

Deze struik bloeit in het najaar met kleine witte bloemetjes. Doordat de bloei laat in het seizoen plaatsvindt, is de kans op bestuiving door insecten minder groot. Daardoor ontstaan er maar weinig besjes. Maar met een warm najaar kun je wellicht toch nog een aantal aantreffen. Ze zijn donkerblauw.

Osmanthus heterophyllus ‘Purpureus’ onderhoud

Deze schijnhulst heeft nauwelijks onderhoud nodig. Je kunt dode takjes in de winter of het voorjaar verwijderen.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Dat kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Informatie over verschillende soorten bomen, planten en bloemen is te vinden in de plantenindex.

0835jkb8nzbk_w2400.jpg

Kenmerken: