Schijnhulst (Osmanthus heterophyllus)

Osmanthus heterophyllus of schijnhulst is een groenblijvende heester en boom afkomstig uit Azië. Je zult aangenaam verrast worden door deze heester omdat hij heerlijk ruikt.

Waar komt de Osmanthus heterophyllus vandaan?

De witte of crèmekleurige bloemen vallen niet op, maar verspreiden een op jasmijn lijkende geur. Alleen daarom al is het een geliefde plant voor veel tuinbezitters. Deze schijnhulst is afkomstig uit Japan. In ons land is het een vrij zeldzaam voorkomende soort.

Wat voor een bladeren heeft de Osmanthus heterophyllus?

De naam schijnhulst is goed gekozen, omdat deze struik erg op hulst lijkt. De bladeren zijn vrijwel gelijk, leerachtig met scherpe tanden. Een kenner ziet het verschil aan de plaats van de bladeren aan de tak: bij hulst zijn ze over de tak verspreid en bij schijnhulst zitten ze tegenover elkaar, overstaand genoemd.

Hoe bloeit de Osmanthus heterophyllus?

Deze struik bloeit in het najaar met kleine witte bloemetjes. Doordat de bloei laat in het seizoen plaatsvindt, is de kans op bestuiving door insecten minder groot. Daardoor ontstaan er maar weinig besjes. Maar met een warm najaar kun je wellicht toch nog een aantal aantreffen. Ze zijn donkerblauw.

Osmanthus heterophyllus onderhouden

Deze schijnhulst heeft nauwelijks onderhoud nodig. Je kunt dode takjes in de winter of het voorjaar verwijderen.

Meer informatie over bomen, bloemen en planten vind je in de plantenindex. Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Houd dan onze tuinblog in de gaten.

mum5mel8h19i_w2400.jpg

Kenmerken: