Roos (Lavender Friendship)

Rosa ‘Lavender Friendship’ heeft, zoals de naam al doet verwachten, een lavendelachtige kleur. Deze doorbloeiende heesterroos is heel sterk en groeit breeduit.

De geschiedenis van rozen

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Waar worden rozen voor gebruikt?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers.

Is de Rosa ‘Lavender Friendship’ geschikt als bodembedekker?

In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon. Deze roos blijft wat lager en is uitstekend geschikt als bodembedekker.

Moet ik de Rosa ‘Lavender Friendship’ snoeien?

De Rosa ‘Lavender Friendship’ heeft een zonnige standplaats nodig. Deze roos kun je het beste in maart snoeien. Dat kan fors gebeuren omdat deze struik zich prima herstelt. Normaal verwijder je eerst alle beschadigde en dode takken. Vervolgens neem je de oudste takken weg en knip je de jonge takken af tot op 15 centimeter boven de grond.. Wild opschot, te herkennen aan zijn oorsprong aan de voet van de roos en aan zijn afwijkende uiterlijk, dient direct zo dicht mogelijk bij de oorsprong verwijderd te worden. Verwijder tijdens het groeiseizoen de uitgebloeide bloemen door de rozen te knippen tot op het eerste 5-tallige blad.

Moet ik de Rosa ‘Lavender Friendship’ bemesten?

Bemest de rozen voor en tijdens het seizoen met rozenmest.

lx758vu8eqb0_w2400.jpg

Kenmerken: