Roos (Climbing Mrs Herbert Stevens)

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt.

Wat zijn eigenschappen van de Rosa ‘Climbing Mrs Herbert Stevens’?

Rosa ‘Climbing Mrs Herbert Stevens’ is de klimmende versie van ‘Mrs Herbert Stevens’. De kleur is een van de puurste witten onder de rozen. Dit geldt ook voor de knoppen, die bovendien elegant gevormd zijn. Ze bloeien in het voorjaar uitbundig en houden het dan nog redelijk vol tot aan de herfst. Ze geuren heerlijk.

De geschiedenis van rozen

Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Waar worden rozen voor gebruikt?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers.

Soorten klimrozen

In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon. Klimrozen maken lange scheuten die makkelijk ergens tegenaan of omheen geleid kunnen worden. De grootbloemige klimrozen worden meestal niet veel hoger dan een meter of vier. Erg mooi als ze maar blijven doorbloeien. Kleinbloemige klimrozen groeien veel krachtiger en komen vaak makkelijk boven de zes meter uit en klimmen overal bereidwillig in. Het aantal rozen is indrukwekkend, maar helaas bloeien ze niet door.

Moet ik de Rosa ‘Climbing Mrs Herbert Stevens’ snoeien?

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. In de eerste twee jaar worden klimrozen niet gesnoeid. Laat je het daarna ook achterwege, dan zullen takken verhouten waardoor de onderkant kaal wordt. Spaar alle scheuten van vorig jaar, want zij bloeien daar het jaar erop het beste op. Ze zijn te herkennen aan hun groene kleur en ze hebben nog geen zijscheuten. Van oude takken knip je zijscheuten af tot op 1 à 2 centimeter. Snoei tenslotte de slechte of sterk houtachtig geworden takken terug tot de grond. Meer informatie over het snoeien van rozen is te vinden in het artikel rozen snoeien. Verwijder tijdens het groeiseizoen de uitgebloeide bloemen door de rozen te knippen tot op het eerste 5-tallige blad. Wild opschot, te herkennen aan zijn oorsprong aan de voet van de roos en aan zijn afwijkende uiterlijk, dient direct zo dicht mogelijk bij de oorsprong verwijderd te worden. Lange scheuten zorgvuldig opbinden en jaarlijks meer horizontaal uitbuigen.

Moet ik de Rosa ‘Climbing Mrs Herbert Stevens’ bemesten?

Goed mesten zodat er uit de basis nieuwe krachtige scheuten ontstaan die volgend jaar zorgen voor de mooiste bloei. Deze scheuten zijn in het begin breekbaar en dienen voorzichtig opgebonden te worden. Het enige waar deze cultivar wel eens last van heeft, zijn bladvlekken. Daar is weinig aan te doen.

qbp54fp8xgjz_w2400.jpg

Kenmerken: