Rode kornoelje

Is de rode kornoelje geschikt voor in de tuin?

De rode kornoelje Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’ is vanwege zijn kleine tot gemiddelde omvang goed geschikt voor particuliere tuinen. Het is vooral een prachtige combinatie met sneeuw in de winter, waarbij de rode twijgen als een soort vuur uit de sneeuw opkomen. De witte bloempjes zijn een onopvallende verschijning, maar geuren aangenaam. De bladeren van de rode kornoelje zijn eivormig en kleuren geelgoud tot oranjerood in de herfst. Van augustus tot oktober worden paarsige bessen gevormd. Deze zijn bitter en oneetbaar, maar niet sterk giftig. Vogels zijn er echter dol op.

Hoe groeit de Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’?

Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Het Latijnse Cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief. Meestal witte bloemen in het voorjaar. Mooi groen loof in de zomer. Bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam. Dit was al langer bekend. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken.

Welke kornoelje soorten zijn er?

Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken. De rode kornoelje staat bekend om zijn bloedrode takken (sanguine = bloed). Zij worden vaak gebruikt in plantsoenen vanwege hun onderhoudsarme karakter.

Moet ik de Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’ snoeien?

Een alleenstaande kornoelje, moet een mooie en ruime plaats in de tuin krijgen, waar hij zich goed kan ontwikkelen. Snoei niet te veel en alleen als de goede vorm verloren dreigt te gaan. De felrode kleuren zijn het best zichtbaar op het eenjarige hout. Daarom kun je aan het einde van de winter de twijgen sterk terugsnoeien, bij voorkeur tot op enkele ogen boven de grond. Een alternatief is elk voorjaar een derde deel van de oudste stammen weg te snoeien, wat iets vriendelijker voor de struik is. Het overige onderhoud is beperkt. Er zijn geen bijzondere problemen met insecten of ziekten.

Meer artikelen lezen? Dit kan op onze site. Daarnaast kan je via het tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

hc05srw8yjz2_w2400.jpg

Kenmerken: