Pruikenboom (Cotinus coggygria)

Bij de pruikenboom Cotinus coggygria verwijzen zowel de Latijnse als de Nederlandse naam naar het wonderlijke fenomeen van deze struik (van nature dus geen boom, maar eerder een struik).

Wat voor een bloemen heeft de Cotinus coggygria?

In het voorjaar is er nog weinig aan de hand, wanneer de Cotinus coggygria bloeit met pluimen onopvallende kleine groene bloemen. De blaadjes vallen snel af, maar de behaarde bloemsteeltjes groeien daarna gewoon door. Deze behaarde steeltjes vormen midden in de zomer pluizige bossen die lijken op pruiken of rookpluimen (coggygria betekent ‘rookboom’). Ze zijn violet van kleur en steken vaak mooi af bij de bladeren. Een tweede attractie van deze boom is het mooie blad, met name de herfstkleur van geel tot rood.

Is de Cotinus coggygria winterhard?

De Cotinus coggygria is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied en in ons klimaat niet helemaal winterhard. Bij strenge vorst kan hij invriezen. Een beschutte en zonnige standplaats zijn daarom het beste en leveren dan ook de meeste ‘pruiken’ op. De pruikenboom is ook gevoelig voor harde wind, waardoor takken kunnen afbreken. Wellicht is het artikel planten beschermen tegen vorst interessant om te lezen.

Algemeen onderhoud Cotinus coggygria

Als de standplaats goed is, heeft deze struik nauwelijks verzorging nodig. Vanwege zijn mooie natuurlijke vorm hoeft er ook niet gesnoeid te worden. Alleen indien er dode takken zijn door te veel wind of invriezen, dien je die te verwijderen. Mocht je deze struik willen modelleren, dan kan dat overigens prima. Het voorjaar is het uitgelezen moment. Bij het snoeien komt dan een eigenaardige geur vrij, die de meeste mensen niet aangenaam vinden. Dit is het sap van de takken.

pvj5qph810ic_w2400.jpg

Kenmerken: