Pruikenboom (Royal Purple)

Zowel de Latijnse als de Nederlandse naam verwijzen naar het wonderlijke fenomeen van deze struik (van nature dus geen boom, maar eerder een struik). 

Wat voor een bladeren heeft de pruikenboom Cotinus coggygria ‘Royal Purple’?

De pruikenboom Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ is veruit de meest populaire variëteit van de pruikenboom, dit komt door de bladeren. Dat komt door de zeer donkere bladeren die purperrood zijn. Naarmate de bladeren ouder worden krijgen ze een goudkleurig randje. Takken met jonge bladeren worden in overvloed commercieel geteeld voor gebruik in bloemstukken en boeketten. De pruiken van ‘Royal Purple’ zijn iets minder opvallend.

De bloemen van de pruikenboom Cotinus coggygria ‘Royal Purple’

In het voorjaar is er nog weinig aan de hand, wanneer de pruikenboom bloeit met pluimen onopvallende kleine groene bloemen. De blaadjes vallen snel af, maar de behaarde bloemsteeltjes groeien daarna gewoon door. Deze behaarde steeltjes vormen midden in de zomer pluizige bossen die lijken op pruiken of rookpluimen (coccugia betekent ‘rook boom’). Ze zijn violet van kleur en steken vaak mooi af bij de bladeren.

Is de pruikenboom winterhard?

De pruikenboom is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied en in ons klimaat niet helemaal winterhard. Bij strenge vorst kan hij invriezen. Een beschutte en zonnige standplaats zijn daarom het best en leveren dan ook de meeste ‘pruiken’ op. De pruikenboom is ook gevoelig voor harde wind, waardoor takken kunnen afbreken.

Hoe kan ik de pruikenboom verzorgen?

Als de standplaats goed is heeft deze struik nauwelijks verzorging nodig. Vanwege zijn mooie natuurlijke vorm hoeft er ook niet gesnoeid te worden. Alleen indien er dode takken zijn door te veel wind of invriezen, dient u die te verwijderen. Mocht u deze struik willen modelleren, dan kan dat overigens prima. Het voorjaar is het uitgelezen moment. Bij het snoeien komt dan een eigenaardige geur vrij, die de meeste mensen niet aangenaam vinden. Dit is het sap van de takken.

p0k5evg8id9r_w2400.jpg

Kenmerken: