Pruikenboom (Red Beauty)

Zowel de Latijnse als de Nederlandse naam verwijzen naar het wonderlijke fenomeen van deze struik (van nature dus geen boom, maar eerder een struik).

Wat voor een bladeren heeft de Cotinus coggygria ‘Red Beauty’?

De pruikenboom Cotinus coggygria ‘Red Beauty’ heeft groot blad dat licht purperrood is, dat later donkerrood wordt. Hij krijgt ook een mooie herfstkleur. In het voorjaar is er nog weinig aan de hand, wanneer de pruikenboom bloeit met pluimen onopvallende kleine groene bloemen. De blaadjes vallen snel af, maar de behaarde bloemsteeltjes groeien daarna gewoon door. Deze behaarde steeltjes vormen midden in de zomer pluizige bossen die lijken op pruiken of rookpluimen (coggygria betekent ‘rookboom’). Ze zijn violet van kleur en steken vaak mooi af bij de bladeren.

Is de Cotinus coggygria ‘Red Beauty’ winterhard?

De Cotinus coggygria ‘Red Beauty’ is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied en in ons klimaat niet helemaal winterhard. Bij strenge vorst kan hij invriezen. Een beschutte en zonnige standplaats zijn daarom het best en leveren dan ook de meeste ‘pruiken’ op. De Cotinus coggygria ‘Red Beauty’ is ook gevoelig voor harde wind, waardoor takken kunnen afbreken.

Algemeen onderhoud Cotinus coggygria ‘Red Beauty’

Als de standplaats van de Cotinus coggygria ‘Red Beauty’ goed is, heeft deze struik nauwelijks verzorging nodig. Vanwege zijn mooie natuurlijke vorm hoeft er ook niet gesnoeid te worden. Alleen indien er dode takken zijn door te veel wind of invriezen, dien je die te verwijderen. Mocht je deze struik willen modelleren, dan kan dat overigens prima. Het voorjaar is het uitgelezen moment. Bij het snoeien komt dan een eigenaardige geur vrij, die de meeste mensen niet aangenaam vinden. Dit is het sap van de takken. Meer informatie over snoeien is te vinden op de site.

gb85j9l8m80z_w2400.jpg

Kenmerken: