Prairielelie (Amsonia tabernaemontana)

Met een Amsonia tabernaemontana, prairielelie in je tuin kun je gelukkig zijn. Dit is een prachtige plant die maar weinig wordt gekweekt. Hij wordt ook wel blauwe ster genoemd, vanwege de blauwe bloemetjes.

Wat voor bloemen heeft Amsonia tabernaemontana?

De Amsonia tabernaemontana is familie van de veel voorkomende maagdenpalm, maar kan veel beter tegen droogte. Daarnaast is de bloemkleur bijzonder want het heldere blauw zie je niet veel. Als de Amsonia plant in de zon staat dan is hij in het voorjaar bedekt met blauwe sterretjes. Ook aardig is dat dit een van de planten is die in het najaar verkleurend blad heeft. De blauwe ster van de Amsonia wordt mooi goudgeel. Deze plant combineert erg goed met bruinbladige planten zoals Heucherella.

Waar komt de naam Amsonia vandaan?

De Latijnse naam verwijst overigens niet naar een berghut genaamd ‘Amsonia’ (afgeleid van taveerne en montana). Het zijn twee botanici, de 18e-eeuwse Amerikaan Charles Amson en de 16e-eeuwse Duitser Jakobus Theodorus Tabernaemontanus, waarnaar deze schoonheid is vernoemd.

Hoe kan ik Amsonia verzorgen?

De Amsonia plant heeft nauwelijks onderhoud nodig. Bij voorkeur niet bemesten omdat de bladeren er van door kunnen knikken. Snijd alleen in het voorjaar oude stengels weg. Een ander interessant artikel is planten beschermen tegen vorst.

Meer van dit soort artikelen vindt je op onze site. Houd ook ons tuinblog in de gaten voor meer interessant tuinnieuws.

n8j5pkj8cc3u_w2400.jpg

Kenmerken: