Prachtriet (Malepartus)

Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ is een van de bekendste cultivars. Hij bloeit rijk met zilverpaarse aren. Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ is het gehele jaar een aantrekkelijk siergras voor je tuin.

Alle soorten hebben elegant blad en de meeste bloeien met prachtige pluimen. Als de Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ is uitgebloeid behouden de pluimen en het blad sierwaarde gedurende de gehele winter. Deze grassoort is steeds populairder geworden omdat hij goed combineert met harde materialen en modern strak tuinmeubilair. Alleenstaand is Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ meestal het mooist. Vooral aan de rand van een vijver of gazon. Het bonte Chinese prachtriet is erg aantrekkelijk vanwege het elegante blad en de pluimen. Je hoeft niet bang te zijn dat na verloop van tijd uw hele tuin vol staat met deze lange stengels, want dit is de minst woekerende soort. De bloeitijden van de Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ variëren van augustus tot november. Over het algemeen bloeien de hogere soorten en cultivars later dan de lagere. Als er pluimen in komen, blijven die ook in de winter decoratief. Dit gras bloeit als een van de rijkste in september, wat een decoratieve aanblik geeft gedurende de gehele winter. De kleur van bloeiende pluimen is in het begin roodgoud en verkleurt tot zilvergrijs.

Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ onderhoud 

Hoofdzaak is dat Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ in de volle zon kan groeien. De grondsoort is van minder belang. Iedere normale tuingrond voldoet. Wel moet bij de Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ worden opgepast met stagnerend water in de bodem gedurende de winter. Dit kan wortelrot veroorzaken met afsterven als gevolg. In het voorjaar de oude scheuten wegnemen. Doe dit voorzichtig, zonder de nieuwe te beschadigen. Geef de Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ in het voorjaar een basisbemesting met organische mest. Breng in het najaar mulch rond de wortels aan. Winterbescherming is niet nodig. Ziekten en aantastingen komen vrijwel niet voor bij Miscanthus sinensis ‘Malepartus’. Het verdroogde gras kan weggesneden worden.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

tx45j878iaq0_w2400.jpg

Kenmerken: