Pluimhortensia (Dart’s Little Dot)

Wanneer bloeit de Pluimhortensia?

De pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Dart’s Little Dot’ is een recent gekweekte kleinblijvende pluimhortensia. De plant bloeit met witte pluimen gedurende de gehele zomer.

Wat voor bloemen krijgt de Hydrangea?

Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. Meer weten over verschillende soorten hortensia’s? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Hydrangea paniculata ‘Dart’s Little Dot’

De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen. De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats. Ze vragen voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond. De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond.

Hoe kan ik Hydrangea paniculata ‘Dart’s Little Dot’ snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop de diverse soorten hortensia’s worden gesnoeid, is verschillend. De pluimhortensia kun je in tegenstelling tot de meeste andere hortensia’s in het voorjaar goed terugsnoeien. Dit kan op 10 centimeter boven de grond. Het kan ook hoger, bijvoorbeeld twee knopen boven de tak van het jaar ervoor, zodat een mooie vorm ontstaat. Als u er een op stam hebt, dan knip je de takken tot tien centimeter van de stam. Het voordeel van de forse snoei, is dat er grotere bloemen groeien. Het nadeel is dat ze gevoeliger worden voor wind. Na een regenbui kunnen de bollen met bloemen zo zwaar worden dat takken afbreken. De pluimhortensia gedijt ook goed op wat drogere grond.

De Hydrangea paniculata ‘Dart’s Little Dot’ snoeien? Kijk dan voor tips en adviezen in het artikel pluimhortensia snoeien.

8cd5e208tnth_w2400.jpg

Kenmerken: