Pijlkruid (Flore Pleno)

Wat voor bloemen krijgt Pijlkruid?

Het pijlkruid Sagittaria sagittifolia ‘Flore Pleno’ heeft als meest opvallende kenmerk de gevulde bloemvorm. De bloemen hebben wel wat van witte anjers weg. Zeer opvallend, maar de bloei is niet erg rijk.

Wat is het verschil tussen de bloei van Pijlkruid boven en onder water?

Sagittaria sagittifolia is het gewone, inheemse pijlkruid. Bij ons is het een beschermde plant. Bijzonder is het verschil tussen de boven- en onderwaterbladeren. Onder water worden lange, smalle bladeren gevormd die aan de zuurstofproductie in het water meehelpen, boven water verschijnen de typerende pijlvormige bladeren. Bovendien steken de hele zomer witte bloemen met bruine harten aan lange stelen boven de bladeren uit. De planten groeien goed in tot 50 centimeter diep water en lopen uit als de watertemperatuur minstens 12 °C heeft bereikt. Ze kunnen tot ruim een halve meter boven water uitsteken. Pijlkruid is een geslacht waarvan de naam direct duidelijk is. Deze oeverplanten hebben namelijk prachtig pijlvormig blad. Een aantal soorten is inheems in Nederland en België. Het blad kan nogal variëren en bij sommige soorten ook nog met de leeftijd veranderen. De bloemen zijn ook aardig. Ze zijn wit en hebben een verhoogd geel hart.

Wat voor onderhoud wenst de Sagittaria sagittifolia ‘Flore Pleno’?

Houd pijlkruiden in vijvermanden in goede, zware vijveraarde. Ze staan graag in de zon, maar lichte schaduw wordt verdragen. In het voorjaar opschonen en dan eventueel een waterplanten-mestpil bij de wortels in de grond duwen.

Meer informatie over vijverplanten kan je vinden op de site. Lees bijvoorbeeld eens het artikel vijverplanten planten.

19o541y8022b_w2400.jpg

Kenmerken: