Parelstruik (Exochorda racemosa)

De parelstruik, hier de Exochorda racemosa, dankt haar naam aan de bloemknopjes die in het voorjaar iets lijken op parels. Het is een brede struik die oorspronkelijk op de hellingen in China groeide. Intussen is hij populair bij ons geworden als alleenstaande struik vanwege zijn uitbundige witte bloemenpracht in het voorjaar.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Parelstruik?

De plant wordt ook aangeboden in een pot, maar hij kan prima in de grond staan zolang deze niet kalkhoudend is. De Latijnse naam Exochorda verwijst naar de extern (exo) gelegen vrouwelijke geslachtsdelen (chorda betekent draden). De Latijnse soortnaam racemosa staat voor trosvormig en slaat op de bloemen die in een klein cluster bloeien. De optimale standplaats van de parelstruik is in enigszins zure grond. Kijk dus uit met compost wat vaak een te hoge pH-waarde heeft en de bodem minder zuur maakt. Meer informatie over de pH-waarde van de grond is te vinden in het artikel zuurgraad grond.

Met welke ziektes kan de Exochorda racemosa te maken krijgen?

De parelstruik kent eigenlijk geen ziektes en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het is voldoende als je na de bloei de oudste scheuten verwijderd zodat de struik langzaam verjongt. Eventueel verwijder je wortelopslag in het groeiseizoen.

Meer weten over diverse soorten bloemen, planten en bomen? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

u4u53yz8fbpt_w2400.jpg

Kenmerken: