Oosterse papaver (Pinnacle)

De oosterse papaver Papaver orientale ‘Pinnacle’ is oranje met wit. Door deze kleurencombinatie is deze cultivar zo bijzonder. De planten worden ongeveer een halve meter hoog.

Waar groeit de Oosterse papaver?

In de Nederlandse en Belgische flora is de eenjarige klaproos een bekende verschijning, met name langs wegbermen. Ook komt het familielid Papaver somniferum komt in ons land voor als landbouwgewas dat maanzaad levert. Een ander maar beruchter product is de opium die uit dit gewas wordt gewonnen. Het wordt echter tevens gebruikt om geneesmiddelen van te maken. De oosterse papaver heeft hier niets mee te maken. Hij komt niet eens uit de buurt van de opiumvelden, maar veel dichterbij uit een gebied rond de Kaukasus. Het is een van de mooiste vaste planten om in de border te hebben.

Wat voor bloemen krijgt de Oosterse papaver?

De bloemen openen hun blaadjes heel elegant als de vlinders hun vleugels. Ze ontvouwen zich langzaam en zijn gerimpeld. Helaas is de bloei maar kort, twee tot drie weken. Als je het blad na de bloei afsnijdt, is er een kans op een tweede bloei. Echter, je mist dan wel de unieke vruchten die worden gevormd. Ze zijn namelijk vergelijkbaar met een zoutvaatje. Op de vrucht zit een dekseltje waarin gaatjes zitten, waaruit het zaad wordt gestrooid.

Wat voor standplaats is geschikt voor Papaver orientale ‘Pinnacle’?

De oosterse papaver wenst een zonnige standplaats in normale niet te natte tuingrond.

Kan ik de Oosterse papaver snoeien?

In het voorjaar kun je de plant een beetje fatsoeneren door het afgestorven blad weg te knippen. Na een aantal jaren kun je de planten vervangen. Je kunt ze zelf vermeerderen door wortelstek. Je neemt stukjes wortel van 5 tot 7 centimeter en plaatst ze in potgrond op een niet te koude of te warme plaats. De uitgelopen stekjes, kun je in het voorjaar weer in de grond plaatsen.

Hoe plaats ik ‘Pinnacle’ in de border?

Zelf de Papaver orientale ‘Pinnacle’ in de border plaatsen? Neem dan ook eens een kijkje bij de beplantingsplannen. Hier vind je een aantal voorbeelden voor het aanleggen van borders. Op onze site kan je nog meer inspiratie voor de tuin opdoen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de tuin van een andere tuinliefhebber.

7au54e28hf2f_w2400.jpg

Kenmerken: