Naald van Cleopatra

Een bijzondere verschijning in de tuin: Eremurus. Of, in het Nederlands, naald van Cleopatra.

Hoe ziet de Eremurus eruit in bloei?

De schoonheid van de Eremurus heeft de naamgever zeker geïnspireerd om haar te vernoemen naar de eveneens beeldschone Cleopatra. Op zijn mooist is de plant als hij in bloei staat: de lange bloemaren zijn adembenemend en dat wordt gecompleteerd door de wat sprietige, riemvormige bladeren aan de voet van de plant. En het feest is helemaal compleet als je Eremurus in een groepje plant, bij voorkeur vrijstaand zodat je er goed zicht op heeft.

Wat voor bloemen krijgt de Naald van Cleopatra?

De naam Eremurus komt uit het Grieks; ‘eremos’ betekent ‘alleen’ en ‘oura’ ‘staart’. En zo oogt deze schoonheid ook: als een staart fier overeind.
Eremurus stenophyllus is een plant met sierlijke, imposante, goudgele bloemtrossen. De plant heeft een groot ui-achtig bladrozet waar vanuit het midden een naald verrijst.

Wat voor bodem is geschikt voor Eremurus?

Als je lang wilt genieten van deze schoonheid, meng dan elk voorjaar wat gedroogde koemest door de bovengrond. In het najaar tot en met het voorjaar moet ze worden beschermd tegen de vorst. Een laag stro voorkomt bevriezen van de tere, vlezige wortels.

7sq5ked8xqj7_w2400.jpg

Kenmerken: