Moerasvergeet-mij-nietje (Myosotis palustris)

Waar komt de naam Moerasvergeet-mij-nietje vandaan?

De naam Myosotis, zoals bij dit moerasvergeet-mij-nietje Myosotis palustris, komt van het Griekse ous (oor) en mus (muis). Muizenoor dus, een naam die in de oudheid werd gegeven aan diverse planten met korte, behaarde bladeren. De Nederlandse naam vergeet-mij-nietje is een stuk poëtischer. Een ridder plukte voor een jonkvrouw dit bloempje. Hij viel daarbij in het water en verdronk. Voordat hij onder ging wierp hij de bloemen naar zijn geliefde en riep: “Vergeet mij niet!”. Daarom wordt het vergeet-mij-nietje altijd in verband gebracht met tragische romantiek of eeuwige liefde.

Welke soorten Myosotis zijn er?

Het geslacht Myosotis bestaat uit 50 soorten vergeet-mij-nietjes die vrijwel over de hele wereld voorkomen en in diverse talen dezelfde romantiek aanduiden van forget-me-not tot ne m’oublie pas. De van oorsprong blauwe bloemen bevinden zich in trossen. Het moerasvergeet-mij-nietje vraagt vochtige tot zelfs natte grond. De plant verdraagt zelfs tijdelijk tot 10 centimeter diep water. Hij kan dus goed in de vijveroever staan. Het is een bij ons inheemse vaste plant die in de natuur vooral op natte veengronden en in weilanden voorkomt. Deze plant bloeit in de periode mei tot juli. Voor een vergeet-mij-nietje zijn de helderblauwe bloemen relatief vrij groot (ongeveer een centimeter in doorsnee). Hij groeit snel en wordt tot een halve meter groot. Meer weten over de verschillende soorten vergeet-mij-nietjes? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

Wat voor standplaats is geschikt voor Myosotis palustris?

De planten houden in het algemeen van een minstens iets vochtige grond die wel goed gedraineerd moet zijn. Zowel schaduw als zon is prima, als de grond maar niet uitdroogt. Het moerasvergeet-mij-nietje heeft een zeer vochtige tot uitgesproken natte standplaats nodig. Deze vaste soort in het voorjaar opschonen en dan eventueel een lichte bemesting geven. Bij de vijver een waterplanten-mestpil bij de wortels in de grond duwen. In tegenstelling tot de meeste vergeet-mij-nietjes kan deze soort lang blijven staan. Hij breidt zich dan langzaam uit.

iu457x48fbmf_w2400.jpg

Kenmerken: