Moerasspirea (Plena)

De moerasspirea Filipendula ulmaria ‘Plena’ bloeit in juni en juli met gevulde bloemen in wit-groene trossen en ruiken heerlijk zoet. Deze variant is goed geschikt als borderplant.

Wat zijn eigenschappen van de Filipendula ulmaria ‘Plena’?

Dit is een plant die van veel vocht houdt. In het wild kom je hem dan ook vooral langs slootkanten of in rietlanden tegen. Van juni tot augustus vormt hij kleine bloempjes die in enorme roomwitte schermen of pluimen staan tot een hoogte van 150 centimeter. In tuinen worden veel vaker de roodpaars tot lichtrood bloeiende soorten toegepast.

Waar wordt de Filipendula ulmaria voor gebruikt?

De bloemen bevatten een stof die op aspirine lijkt en werd vroeger al gebruikt tegen verschillende kwalen zoals nierstenen en blaasklachten. Hoewel hij niet veel in de tuin gebruikt wordt, doet de Filipendula ulmaria het vooral mooi en goed langs de vochtige vijverrand of het moerasgedeelte van de tuin, samen met andere planten die daar goed gedijen.

Hoe moet ik de Filipendula ulmaria ‘Plena’ verzorgen?

Aan de grond worden geen speciale eisen gesteld, maar deze moet wel voldoende vochtig zijn. Een zonnige tot licht beschaduwde standplaats is gewenst. De plant is niet wintergroen en zal in het vroege voorjaar opgeschoond moeten worden. In het voorjaar, maar ook tijdens de bloei kun je de plant organische mest geven.

Doe inspiratie op voor je tuin op onze tuininspiratiepagina.

zf95c578axg1_w2400.jpg

Kenmerken: