Bieslelie (Sisyrinchium striatum)

Is Bieslelie geschikt voor een rotstuin?

De bieslelie, Sisyrinchium striatum, is een plant die zich makkelijk uitzaait. Hij doet het zeer mooi in rots- of grindtuin, of op de voorgrond van een border. Deze plant komt veel voor in Zeeuwse tuinen en heeft daar ook haar bekendheid aan te danken.

Is de Sisyrinchium striatum wintergroen?

De bloemaren bloeien met crèmegeel tot boterachtige bloemen. Mocht de Sisyrinchium striatum kapotvriezen in de winter, dan heeft hij zich voldoende uitgezaaid en verschijnen nieuwe uitzaaiingen. Dit is een groenblijvende soort die niet van natte voeten houdt.

Is de Bieslelie een vaste plant?

De betekenis van de geslachtsnaam van de bieslelie Sisyrinchium is compleet onbekend. Linnaeus gaf dit geslacht deze naam omdat de oude Grieken er een lelieachtige plant mee aanduidden, maar welke dat was? Niemand die het weet. In ieder geval gaat het nu om een vasteplantengeslacht met zo’n 75 soorten uit Noord- en Zuid-Amerika. De meeste zijn polvormers met gras- of irisachtig blad dat rechtstreeks uit de grond komt. Dankzij de zachte winters van de laatste jaren doen veel soorten het nu uitstekend in onze streken. Ze bloeien prachtig met fraaie, smalle trossen bloemen tussen en boven het blad.

Welke bodem is geschikt voor Sisyrinchium striatum?

Deze planten met irisachtige bladen staan graag in een goed doorlatende, niet te natte grond die voedselrijk moet zijn. Overwinteren kan, maar wil je er zeker van zijn het volgende voorjaar ook van deze plant te genieten, haal hem dan in de herfst uit de grond en zet hem in de winter op een redelijk vorstvrije plek.

Hoe kan ik de Bieslelie bemesten?

Geef de Sisyrinchium striatum in het voorjaar een goede organische basisbemesting en zorg voor een zonnige, beschutte plek.

1oy5d3y817va_w2400.jpg

Kenmerken: