Magnolia (Spectrum)

De Magnolia kobus ‘Spectrum’ is een relatief jonge plant. Hij is in de vorige eeuw gekweekt in de Verenigde Staten om wat later te bloeien en daardoor minder last van nachtvorst te krijgen. De bloemen van de Magnolia kobus ‘Spectrum’ zijn zeer groot en rozerood van kleur zijn.

Is de Magnolia een naaktbloeier?

In de lente verschijnen niet alleen tulpen uit de grond, maar ook aan de magnolia. Althans de vorm van de magnoliabloem doet sterk aan tulpen denken. Daarmee is de magnolia een van de mooist bloeiende bomen. De bloemen vallen des te meer op omdat ze verschijnen voordat er blad aan de boom zit. Dit noemt men een naaktbloeier. De naakte takken zijn rijkelijk bedekt met bloemen in diverse mogelijke kleuren van wit tot rood en paars. Niet zo veel keus als bij tulpenbollen, maar toch zeer divers. Ten onrechte wordt de magnolia in het Nederlands ook wel tulpenboom genoemd. Er is echter een andere boom van het geslacht Liriodendron dat deze naam heeft. De correcte Nederlandse naam is Franse beverboom. De knopschubben zijn namelijk zo behaard, dat het iets weg heeft van het velletje van een bever. Buiten de prachtige bloeitijd is er meestal niet veel spectaculairs aan de boom te beleven. Tenzij je geluk hebt en er vruchtenkolfjes met rode bessen worden gevormd.

Wanneer bloeit de ‘Spectrum’?

De magnolia is al vroeg in de evolutie ontstaan en is daardoor een van de oudste boomsoorten op aarde. Magnolia kobus is de meest aangeplante magnolia in ons land. Het is een kleine boom (8 meter hoog of nog iets hoger) met een brede kroon, vaak even breed als de boom hoog is. Daarmee vraagt deze boom wel om ruimte. Hij bloeit in april en mei met grote witte bloemen. Helaas is hij wel gevoelig voor nachtvorst. Daardoor krijgen de bloemen bruine randen. Het blad is lang (15 cm of meer) en frisgroen.

Hoe kan ik de Magnolia kobus ‘Spectrum’ snoeien?

De Magnolia kobus ‘Spectrum’ heeft zeer gevoelige wortels. Mocht je deze boom ooit willen verplanten, ga dan uiterst omzichtig te werk. Laat veel grond aan de kluit zitten. Wellicht is het beter hiervoor een vakman in te schakelen. Snoei de magnolia liever niet. Het hout is zeer zacht en maakt kans te gaan rotten. Vanwege de vroege bloei en de tere bloemblaadjes heeft deze boom regelmatig last van nachtvorst. Dit kun je voorkomen door een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen.

tzr5bjg8r0na_w2400.jpg

Kenmerken: