Magnolia (Yellow Fever)

Magnolia ‘Yellow Fever’ is een boomachtige struik met diepgele bloemknoppen. Als de bloemknoppen openen dat worden het wel 20 centimeter grote, roomgele bloemen die heerlijk ruiken.

Hoe bloeit de magnolia?

In de lente verschijnen niet alleen tulpen uit de grond en maar ook aan de magnolia! Althans de vorm van de magnoliabloem doet sterk aan tulpen denken. Daarmee is de magnolia een van de mooist bloeiende bomen. De bloemen vallen des te meer op omdat ze verschijnen voordat er blad aan de boom zit, wat aangeduid wordt met naaktbloeier. De naakte takken zijn rijkelijk bedekt met bloemen in diverse mogelijke kleuren van wit tot rood en paars.

Liriodendron boom

Ten onrechte wordt de magnolia in het Nederlands ook wel tulpenboom genoemd. Er is echter een andere boom van het geslacht Liriodendron dat deze naam heeft. De meest gebruikte Nederlandse naam is Franse beverboom. De knopschubben zijn namelijk zo behaard, dat het iets weg heeft van het velletje van een bever. Buiten de prachtige bloeitijd is er meestal niet veel spectaculairs aan de boom te beleven. Tenzij je geluk hebt en er vruchtenkolfjes met rode bessen worden gevormd. De magnolia is al vroeg in de evolutie ontstaan en is daardoor een van de oudste boomsoorten op aarde.

Hoe moet ik de magnolia onderhouden?

De magnolia heeft zeer gevoelige wortels. Mocht je deze boom ooit willen verplanten, ga dan uiterst omzichtig te werk. Laat veel grond aan de kluit zitten. Wellicht is het beter hiervoor een vakman in te schakelen. Vanwege de vroege bloei en de tere bloemblaadjes heeft deze boom regelmatig last van nachtvorst. Dit kun je voorkomen door een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen. Meer over planten beschermen tegen vorst lees je op onze site.

Moet ik de magnolia snoeien?

Snoei de magnolia liever niet. Het hout is zeer zacht en maakt kans te gaan rotten. Meer over snoeien lees je bij onze snoeiartikelen.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen?

q0a53mq8l9aq_w2400.jpg

Kenmerken: