Maarts viooltje (Triumph)

Het maarts viooltje Viola odorata ‘Triumph’ heeft violetblauwe bloemen. De bloeikleuren zijn wat ingetogener dan bij de tweejarige soorten.

Is de Viola odorata een vaste plant?

Viola odorata komt uit Europa. Het plantje is zeer geschikt voor de wilde tuin, onder heesters als bodembedekker. Deze 5 à 15 centimeter hoge vaste plant vormt daartoe lange uitlopers. De kort gespoorde bloemen zijn violetblauw en geuren heerlijk (odorata). Ze bloeien van maart tot april. Viooltjes kent iedereen. Ze waren al bekend bij de Romeinen die deze naam aan de plant hebben gegeven. Violen komen over de hele wereld voor. In ons land ook een paar soorten in het wild. De variatie is groot met zo’n vierhonderd verschillende soorten. Meest bekend zijn de veelkleurige tweejarige viooltjes voor in bloembakken of in de tuin. Soms ook te zien als kamerplant.

Wat voor standplaats is geschikt voor Viola odorata ‘Triumph’?

Violen hebben een hekel aan hoge temperaturen. Koele standplaatsen zijn geliefd. Sommige vragen zon, andere kunnen heel donker staan. Als je uitgebloeide bloemen verwijdert van de Viola odorata ‘Triumph’, wordt de bloeiperiode iets verlengd.

Op de hoogte blijven van het laatste tuininspiratie? Houd hiervoor onze website in de gaten.

k6f586q8k2ht_w2400.jpg

Kenmerken: