Leylandcipres

Een kruising van twee cipressen

In de natuur komt het zelden voor dat twee verschillende geslachten een nieuw geslacht vormen. Vrijwel altijd zijn het soorten die gekruist worden. Deze Leylandcipres, Cupressocyparis leylandii, is een uitzondering en is ontstaan uit de geslachten Cupressus (de in Italië veel voorkomende cipres die bij ons niet winterhard is) en Chamaecyparis (dwergcipres en in ons land een van de meest populaire coniferen). De diverse soorten groeien snel en worden daardoor vaak in tuinen gezet om snel een groen aangezicht te krijgen. Uiteindelijk worden het bomen van 30 tot wel 50 meter hoog.

Hoe hoog wordt de leylandcipres?

De Leylandcipres is de meest bekende soort en is ontstaan uit een kruising van Cupressus macrocarpa (montereycipres) en Chamaecyparis nootkatensis (Nootka-dwergcipres). Het aardige is dat hij de vorm van een Italiaanse cipres heeft en het loof van de bij ons zo bekende dwergcipres, maar het hangt minder. Hij groeit buitengewoon snel. Een meter of meer per jaar is heel gewoon. Deze soort is goed winterhard en kan goed wind verdragen. Het is ook een van de weinige coniferen die zich goed laat snoeien. Hij is daarom uitstekend geschikt voor hagen en windkeringen. Als je er langs loopt snuif dan eens goed, want deze boom kan een lekkere harslucht verspreiden. Er zijn tientallen cultivars van geweekt in diverse loofkleuren.

Hoe kan ik de leylandcipres onderhouden?

De verschillende soorten Cupressocyparis zijn zeer goed tegen wind bestand, maar slechts matig winterhard. In strenge winters kan vorstschade optreden als de wortels onvoldoende vocht kunnen opnemen. Maar de Leylandcipres kan je goed beschermen tegen vorst. Mulch boven de wortels wordt daarom zeer op prijs gesteld. De grond mag niet uitdrogen. Geef in het voorjaar en eventueel de zomer extra voeding.

Hoe kan ik de leylandcipres snoeien?

Knippen (niet tot achter het groen) wordt door deze conifeer wel goed verdragen. Indien hij in een haag wordt geplant dan dien je deze snelle groeier minstens tweemaal per jaar te snoeien om de haag in model te houden.

idh5xen8b0v3_w2400.jpg

Kenmerken: