Leverkruid (Chocolate)

Hoe ziet leverkruid eruit?

Het leverkruid Eupatorium rugosum ‘Chocolate’ heeft glimmend, chocoladekleurig bruin blad. Onder andere vanwege de schoonheid van de witte bloemen met dit blad was het de vaste plant van het jaar 2003.

Wanneer bloeit de Eupatorium rugosum?

Eupatorium rugosum komt uit oostelijk Noord-Amerika. Het is de meest wilde soort leverkruid die we in de tuin aantreffen. De plant is wat lager (net een meter), grof en stevig. Het blad is groot en ziet eruit als van brandnetels. Hij bloeit pas in de nazomer met schermen van witachtige bloempjes die van een afstandje wel op kleine bloemkooltjes lijken. Door zijn late bloei is hij op dat moment een goede voedselbron voor insecten. Met name vlinders zijn er dol op.

Toepassingen leverkruid

Leverkruid is een van de vele namen waaronder dit plantengeslacht bekend is. Deze vaste planten of struiken zijn genoemd naar de kleur van de bloemen of als foutieve vertaling van Eupatorium (het lijkt op het Griekse ‘hepar’ dat lever betekent) of omdat het lever- en andere buikklachten zou genezen. Andere namen zijn in het Nederlands koninginnenkruid en in het Engels ‘Joe-Pye weed’, naar een Indiaanse medicijnman die met dit kruid ook al mensen genas. Het tweede deel van de Amerikaanse naam ‘weed’ (onkruid), geeft het al een beetje aan: de meeste soorten, er zijn er honderden, kunnen behoorlijk woekeren. Slechts een paar mooie soorten worden graag in de tuin toegepast. Een aantal andere wordt in homeopathische geneesmiddelen gebruikt vanwege hun vermeende geneeskrachtige werking. Dit was al in zwang voor het begin van onze jaartelling bij een Perzische koning genaamd Eupator, de naamgever aan de Latijnse naam van dit geslacht.

Hoe kan ik Eupatorium rugosum ‘Chocolate’ onderhouden?

Voor leverkruid dient de grond vochtig te zijn. Bij voorkeur moet de bodem ook wat kalk bevatten. Een zonnig plekje is belangrijk. Het beste kun je de oude stengels pas in het voorjaar weer afsnijden, zij zijn namelijk nog erg sierlijk in de winter. Door zijn lengte kan hij wel omwaaien bij najaarsstormen. je kunt hem dan het beste steunen. Na vier tot vijf jaar kun je de plant het beste rooien, scheuren en de jonge delen opnieuw uitplanten. Zo houd je een vitale plant.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan door onze website in de gaten te houden. Daarnaast vind je hier informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

juj5n058kom8_w2400.jpg

Kenmerken: