Lavatera (Rosea)

Wat is de Lavatera ‘Rosea’ voor een plant?

Lavatera ‘Rosea’ heeft roze bloemen. Het plantengeslacht Lavatera is vernoemd naar een Zwitser met de naam Lavatera. De oorsprong van de planten ligt een stuk zuidelijker, de Middellandse Zee. Het is een divers plantengeslacht met eenjarige planten tot struikachtige planten die meer dan twee meter hoog kunnen worden.

Wanneer bloeit Lavatera ‘Rosea’?

Ze bloeien allemaal uitbundig in de zomer tot soms wel in oktober. Vaak is de kleur roze. Opvallend is dat de meeldraden onderaan tot een buis zijn verenigd. Het stuifmeel van de Lavatera is plakkerig. Bijen die de plant hebben bezocht, zijn daarom erg in de weer om het van hun lichaam naar de achterpootjes te krijgen.

Hoe kan ik Lavatera ‘Rosea’ onderhouden?

Een goede standplaats voor de Lavatera ‘Rosea’ heeft te maken met zijn mediterrane origine: hij gedijt het best in de zon. Ook een beschutte plek is belangrijk omdat hij vrij windgevoelig is. Je kunt Lavatera ‘Rosea’ wel opbinden, maar dan daalt de sierwaarde. Deze lavatera dient men pas in het voorjaar af te snijden om vorstschade te vermijden. Verder kan je de grond het best tegen vorst beschermen, zodat de wortels niet kunnen bevriezen. Je kunt dit doen door een mulchlaag aan te brengen. Voor de winter basis van de planten afdekken.

Wanneer snoei ik Lavatera ‘Rosea’?

In het vroege voorjaar diep terugsnoeien. Lees meer bij lavatera snoeien.

6e651718mflf_w2400.jpg

Kenmerken: