Labradorviooltje (Viola labradorica)

Is het Labradorviooltje een vaste plant?

Het labradorviooltje, Viola labradorica, komt uit Noord-Amerika en is een vaste plant. Hij staat leuk tussen heesters als bodembedekking, want hij wordt slechts vijftien centimeter groot. De bladeren zijn kaal of zeer licht behaard en donkerpaars van kleur. De bloemen zijn licht- tot donkerviolet en reukloos. De bloeitijd is april-mei.

Wat voor soorten Viooltjes zijn er?

Viooltjes kent iedereen. Ze waren al bekend bij de Romeinen die deze naam aan de plant hebben gegeven. Violen komen over de hele wereld voor. In ons land ook een paar soorten in het wild. De variatie is groot met zo’n vierhonderd verschillende soorten. Meest bekend zijn de veelkleurige tweejarige viooltjes voor in bloembakken of in de tuin. Soms ook te zien als kamerplant. De bloeikleuren zijn wat ingetogener dan bij de tweejarige soorten.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Viola labradorica?

Violen hebben een hekel aan hoge temperaturen. Koele standplaatsen zijn geliefd. Sommige vragen zon, andere kunnen heel donker staan. Het labradorviooltje groeit van nature in bossen en grasland in de bergen, staat niet graag droog en verdraagt veel schaduw. Er is geen onderhoud nodig.

Meer artikelen over tuinieren zijn te vinden op onze site. Neem ook eens een kijkje in de tuinblog. Hier vind je het laatste tuinnieuws, informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

9xa5ozn848g4_w2400.jpg

Kenmerken: