Kruipend parelkruid

Kruipend parelklruid ‘Caitlin’s Giant’ heeft prachtige hemelsblauwe bloemen.

Is het kruipend parelkruid wintergroen?

Het kruipend parelkruid Lithodora diffusa ‘Catlin’s Giant’ heeft prachtige hemelsblauwe bloemen. De plant wordt vrij hoog en heeft een grof bruingroen blad. Het is een halfheester die langs randen van zeer kalkarme rotspartijen groeit. Het plantje is wintergroen en bloeit rijkelijk in de zomermaanden.

Wanneer bloeit de Lithodora diffusa ‘Catlin’s Giant’?

Vroeger werd het ook wel Lithospermum genoemd. Lithodora diffusa komt uit Zuidwest-Europa. Het is een schitterende rotsplant die mooi staat bij Sempervivum, Androsace, Iberis sempervirens, Linum flavum en Hutchinsia alpina. Het is een liggend wintergroen struikje. De donkergroene bladeren zijn behaard en lijnvormig tot langwerpig. De stervormige bloemen verschijnen in de bladoksels in mei-juli en zijn violetblauw van kleur. De plantjes worden niet hoger dan zo’n 15 cm.

Hoe onderhoud ik de Lithodora diffusa ‘Catlin’s Giant’?

Kruipend parelkruid groeit graag op zonnige plaatsen en vooral daar waar overtollig water snel wegzakt, met name in de winterperiode kan het funest zijn als dat niet gebeurt. In de winters moet de Lithodora diffusa ‘Cathlin’s Giant’ beschermd worden tegen vorst. Er kan een luchtig dek worden aangebracht, bijvoorbeeld van sparren- of dennentakken. Na de bloei moeten de stengels wat worden ingekort. Dit bevordert de vertakking en ook komen er dan meer bloemen in het volgende seizoen.

srq5vlw8zz91_w2400.jpg

Kenmerken: