Kronkelhazelaar

De katjes van de kronkelhazelaar

De kronkelhazelaar Corylus maxima ‘Contorta’ is de bekendste cultivar. Hij is niet gekweekt voor de noten maar voor zijn gekronkelde takken. Ook de bladeren zijn gedraaid. Hij misstaat niet in een sprookjesbos en ook niet in uw tuin. Vooral in de winter is de hazelaar mooi wanneer de katjes tussen de grillig gevormde takken hangen.

Welke hazelaar soorten zijn er?

Corylus maxima dankt zijn naam aan het mooie grote blad dat in de herfst geel kleurt. De hazelaar kan goed gesnoeid worden en krijgt dan ook extra groot en breed blad. De soort Corylus maxima heeft verschillende cultivars, maar de soort zelf is niet in cultuur.De gewone hazelaar is natuurlijk vooral bekend door zijn heerlijke hazelnoten, maar ook door de katjes die al vroeg in het jaar verschijnen. De hazelaar kan tot 6 meter hoog worden en krijgt een mooie brede vorm. In Zuidoost-Europa en Klein-Azië waar de hazelaar van nature voorkomt, zit hij vol hazelnoten. In ons land is het wel mogelijk dat er nootjes in de boom komen als de bloemen niet bevriezen in het vroege voorjaar, maar vaak worden de nootjes dan alsnog niet goed rijp.

Moet ik de kronkelhazelaar snoeien?

Corylus is goed te snoeien en kan zelfs als haag gebruikt worden. Als je niet snoeit, behoudt hij zijn mooie natuurlijke vorm, maar er komen meer noten aan de struik als je wel snoeit en hij wordt natuurlijk wat compacter. De rondknopmijt kan de knoppen doen opzwellen, waardoor ze niet meer kunnen uitlopen. Je kunt de aangetaste takken wegknippen. Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op de site

6c759cp86trs_w2400.jpg

Kenmerken: