Kranssalie (Salvia verticillata)

Waar groeit de kranssalie Salvia verticillata?

De kranssalie Salvia verticillata komt uit Zuid-Europa en is in Nederland en België op enkele plaatsen ingeburgerd. Daardoor is het een plant voor de wilde tuin.

Wanneer bloeit de Salvia?

Salvia’s zijn vaak nogal opvallend. Naast de tuinsalie, die meestal wel in de kruidentuin staat, zijn er nog honderden soorten met allemaal sterke eigenschappen. Zij zijn mooi, bijna altijd sterk en ze stellen weinig eisen. Het mooie zit hem in de bloemen die bloeien in lente of zomer. Na de bloei blijven de vaak paarse schutbladeren aan de plant tot de herfst. Daardoor is de sierwaarde extra groot. Ook het blad is mooi, meestal met een grijze beharing. Ook dit blijft lang aan de plant, in zachte winters tot bijna in het voorjaar.

Is de kranssalie winterhard?

Deze planten staan stevig en zijn niet windgevoelig. Sommige soorten zijn niet helemaal winterhard. Geef ze altijd een plaats in de zon. Voor de rest groeit deze plant overal. Alle Salvia’s hebben een bijzonderheid. Als een van de weinige planten hebben ze vierkante stengels. Een vorm die niet veel voorkomt in de natuur.

Hoe kan ik de Salvia verticillata onderhouden?

Salvia’s doen het overal zolang de grond maar niet te nat  en de plek zonnig is. Op kalkhoudende grond staat de Salvia verticillata het best. Strooi daarom elk voorjaar wat kalk bij deze soorten. Handhaaft zich goed, en zaait zich ook uit.

Meer artikelen lezen kan op onze site, hou hiervoor ook onze tuinblog in de gaten.

kyp53q68rdz7_w2400.jpg

Kenmerken: