Kogeldistel (Echinops bannaticus)

De kogeldistel is een redelijk bekende plant dankzij de kogelachtige grijsblauwe bollen die bloeien vanaf juli tot in september.

Wanneer bloeit de Echinops bannaticus?

De kogeldistel Echinops bannaticus is een sterke, hoge soort (tot 175 centimeter) met blauwachtige bloem’kogels’ van juli tot zelfs in september. Het is een van de beste soorten voor de tuin.

Kogeldistel als vlinderplant

Kogeldistels doen aan sieruien denken als je hun kogelronde bloemhoofden ziet, maar dan uienbollen aan vertakte stengels met verspreide bladeren. Deze prachtige grijsblauwe bollen zijn de voornaamste reden waarom ze in de tuin worden geplant, maar ook vlinders en hommels zijn er dol op. Het zijn zonminnaars die ook winterse kou goed verdragen, geen wonder als je weet dat de meeste soorten uit Zuidoost-Europa, Rusland en Klein-Azië komen.

Hoe groot wordt de Echinops bannaticus?

Tot in de Alpen kun je ze aantreffen, maar daar blijven ze veel kleiner dan in onze tuinen. Dat verschil heeft waarschijnlijk met de lichtintensiteit te maken. Ze worden 80 tot soms wel 200 centimeter hoog, afhankelijk van soort, ras en dus ook standplaats. De bloemkleur is grijsachtig blauw tot lila en soms bijna wit. Ze verbloeien gelig-bruin, waardoor er allerlei tinten tegelijk kunnen optreden. Het scherp gestekelde blad is diep ingesneden (geveerd) en groen, de stelen maken een wat grijsgroene indruk.

Hoe onderhoud ik de Echinops bannaticus?

Kogeldistels zijn sterke en gemakkelijke planten die in de zon hun mooiste tinten tonen. Ze doen het zelfs nog goed in vrij arme grond, als deze maar goed doorlatend is en ’s winters niet te lang nat blijft (goede drainage). Droogte wordt redelijk verdragen. Op winderige plekken kan steun voor de hoge stengels nodig zijn. Knip de planten af in het voorjaar.

a0v5i2l8u3ki_w2400.jpg

Kenmerken: