Kogeldistel (Veitch’s Blue)

De kogeldistel Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’ is opvallend staalblauw van kleur en wordt een meter hoog. De Echinops ritro komt voor in grote delen van Europa, met name het midden en oosten. De Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’ is een van de meest populaire soorten in de tuin.

Wanneer bloeit de Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’?

De bolvormige bloeiwijzen zijn betrekkelijk klein van stuk (2 à 4 cm) waardoor de stengels minder snel topzwaar worden. De bollen zijn staalblauw van kleur en die kleur hebben ze eigenlijk ook al voor die buisbloempjes helemaal open staan. De bloei is in juli-augustus.

Kogeldistels in de vlindertuin

Kogeldistels doen aan sieruien denken als je hun kogelronde bloemhoofden ziet, maar dan uienbollen aan vertakte stengels met verspreide bladeren. Deze prachtige grijsblauwe bollen zijn de voornaamste reden waarom ze in de tuin worden geplant, maar ook vlinders en hommels zijn er dol op. Het zijn zonminnaars die ook winterse kou goed verdragen, geen wonder als je weet dat de meeste soorten uit Zuidoost-Europa, Rusland en Klein-Azië komen.

Hoe groot wordt de Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’?

Tot in de Alpen kun je ze aantreffen, maar daar blijven ze veel kleiner dan in onze tuinen. Dat verschil heeft waarschijnlijk met de lichtintensiteit te maken. Ze worden 80 tot soms wel 200 centimeter hoog, afhankelijk van soort, ras en dus ook standplaats. De bloemkleur is grijsachtig blauw tot lila en soms bijna wit. Ze verbloeien gelig-bruin, waardoor er allerlei tinten tegelijk kunnen optreden. Het scherp gestekelde blad is diep ingesneden (geveerd) en groen, de stelen maken een wat grijsgroene indruk.

Hoe verzorg ik Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’?

Kogeldistels zijn sterke en gemakkelijke planten die in de zon hun mooiste tinten tonen. Ze doen het zelfs nog goed in vrij arme grond, als deze maar goed doorlatend is en ’s winters niet te lang nat blijft (goede drainage). Droogte wordt redelijk verdragen. Op winderige plekken kan steun voor de hoge stengels nodig zijn. Knip de planten af in het voorjaar. Naast de Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’ zijn er meer soorten kogeldistels, in de plantenindex is hier meer informatie over te vinden.

onq51588ewhg_w2400.jpg

Kenmerken: