Klimopviooltje

Viola hederacea wordt in het Nederlands klimopviooltje genoemd.

Is het klimopviooltje een bodembedekker?

Dit viooltje komt echter ook in grote delen van oostelijk en zuidelijk Australië voor, waardoor het niet winterhard is in onze omgeving. Het is een bodembedekker die het goed doet in vochtige bossen. Het verspreidt zich snel door uitlopers en je kunt de plantjes zelfs in vorm knippen.

Wat voor bloemen krijgt de Viola hederacea?

Kenmerkend zijn de kleine niervormige bladeren en witte bloempjes met paars oog die op het einde van de zomer te voorschijn komen. De teruggeslagen kroonbladen doen wat aan Cyclamen denken. Er is ook een cultivar met volledig witte bloemen verkrijgbaar. Het is een prachtig doorbloeiend hangviooltje.

Wat voor soorten viooltjes zijn er?

Viooltjes kent iedereen. Ze waren al bekend bij de Romeinen die deze naam aan de plant hebben gegeven. Violen komen over de hele wereld voor. In ons land ook een paar soorten in het wild. De variatie is groot met zo’n vierhonderd verschillende soorten. Meest bekend zijn de veelkleurige tweejarige viooltjes voor in bloembakken of in de tuin. Soms ook te zien als kamerplant. Dit viooltje is een vast plant. De bloeikleuren zijn wat ingetogener dan bij de tweejarige soorten.

Wat voor standplaats is gewenst voor de Viola hederacea?

Violen hebben een hekel aan hoge temperaturen. Koele standplaatsen zijn geliefd. Sommige vragen licht, andere kunnen heel donker staan. Meer informatie over diverse soorten violen is te vinden in de plantenindex. Daarnaast vind je op de website de laatste tuininspiratie en kan je hier terecht om inspiratie voor je eigen tuin op te doen. Neem hiervoor eens een kijkje in de kijktuinen.

01z5o778iy1z_w2400.jpg

Kenmerken: