Kattenkruid (Six Hills Giant)

Kattenkruid Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’ is in alle delen wat grover dan de soort en wordt 60 centimeter hoog. 

Welke soorten Kattenkruid zijn er?

De soort Nepeta faassenii is een kruising van twee soorten kattenkruid uit de Kaukasus en omgeving. Deze soort is in 1853 gekweekt door een Brabantse kweker met de naam Faassen. Het is veruit de bekendste soort in ons land. Deze soort kattenkruid bloeit de gehele zomer en wordt dan druk bezocht door vlinders en bijen. Kattenkruid is een bijzondere plant. De geur van sommige soorten maakt bij katers seksuele gevoelens los. Zij wentelen zich dan met plezier in deze plant, waardoor er soms een uiteengevallen plant overblijft. Kattenkruid wordt vaak in de tuin gezet omdat het goed combineert met een groot aantal planten. Het past bij roze en blauwe bloemen en staat schitterend met siergrassen. Zo staat kattenkruid mooi een blauw-witte border. Dat komt door de meestal paarsblauwe bloemetjes en de neutrale grijze, behaarde blaadjes. Dit is in het algemeen een aanwijzing dat een plant zich thuis voelt op droge grond. De beharing houdt het verdampen van water namelijk tegen. Ook kattenkruid staat daarom het best in niet te natte grond.

Wat voor standplaats is geschikt voor Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’?

De meeste soorten kattenkruid staan het best op een zonnige plaats in droge grond. Bij slecht weer of een slechte standplaats hebben de planten de neiging uiteen te vallen.

Is het nodig de Nepeta faassenii te snoeien?

Het zijn wel woekerende planten die in toom gehouden moeten worden. Snijd de plant elk voorjaar af om hem op zijn plaats te houden. Op de top van zijn bloei in juli kun je de plant afsnijden tot tien centimeter. Dat geeft de plant een tweede bloei en houdt hem beter in vorm. Het is belangrijk deze plant niet te bemesten. Hij houdt van een arme bodem.

q1z5wmy89fqz_w2400.jpg

Kenmerken: