Kattenkruid (Nepeta mussinii)

Is Kattenkruid geschikt als borderplant?

Kattenkruid, zoals deze Nepeta mussinii, is een bijzondere plant. De geur van sommige soorten maakt bij katers seksuele gevoelens los. Zij wentelen zich dan met plezier in deze plant, waardoor er soms een uiteengevallen plant overblijft. Nepeta mussinii wordt vaak in de tuin gezet omdat het goed combineert met een groot aantal planten. Het past bij roze en blauwe bloemen en staat schitterend met siergrassen. Zo staat de Nepeta mussinii bijvoorbeeld mooi in een blauw-witte border. Dat komt door de meestal paarsblauwe bloemetjes en de neutrale grijze behaarde blaadjes. Dit is in het algemeen een aanwijzing dat een plant zich thuis voelt op droge grond. De beharing houdt het verdampen van water namelijk tegen. Ook kattenkruid staat daarom het best in niet te natte grond. De soortaanduiding mussinii moet officieel racemosa zijn. Deze soort heeft naast behaarde bladeren ook behaarde bloemen en blijft iets lager.

Wat voor bodem heeft Nepeta mussinii nodig?

De meeste soorten kattenkruid staan het best op een zonnige plaats in droge bodem. Bij slecht weer of een slechte standplaats hebben de planten de neiging uiteen te vallen.

Hoe kan ik Kattenkruid snoeien?

Het zijn wel woekerende planten die in toom gehouden moeten worden. Snijd de plant elk voorjaar af om hem op zijn plaats te houden. Op de top van zijn bloei in juli kun je de plant afsnijden tot tien centimeter. Dat geeft de plant een tweede bloei en houdt hem beter in vorm. Het is belangrijk deze plant niet te bemesten. Hij houdt van een arme bodem.

Meer weten over andere soorten kattenkruid? Neem dan eens een kijkje in onze plantenindex. Daarnaast vind je op de site meer inspiratie en informatie voor in de tuin.

r1d5a538bonj_w2400.jpg

Kenmerken: