Kamperfoelie (American Beauty)

Welke kleur bloemen krijgt de Kamperfoelie?

‘American Beauty’ is een bloem met twee kleuren, te weten paars en geel. Kamperfoelie staat erom bekend heerlijk te geuren – met name ’s avonds -, zo ook de ‘American Beauty’.

Welke soorten ‘American Beauty’ zijn er?

De Nederlandse naam kamperfoelie is een verbastering van de Latijnse naam Caprifolium dat ‘geitenblad’ betekent, omdat geiten graag van deze planten schijnen te eten. De geslachtsnaam Lonicera is een vernoeming van Adam Lonitzer, een Duits botanicus die leefde van 1528-1586. Dit geslacht bestaat uit twee grote groepen planten die alleen op het noordelijk halfrond voorkomen. Je hebt de bekende klimplanten met de geurende bloemen en daarnaast de sterke bladverliezende en groenblijvende struiken. Ze hebben allemaal bladeren of blaadjes die steeds in paren tegenover elkaar staan en vijftallige bloemen, maar dat laatste is vaak heel moeilijk te herkennen vanwege de exotische vorm die ze soms hebben. De bloeiende soorten geuren veelal verrukkelijk (vooral ’s avonds) en vormen enkele of dubbele bessen. Als u snel iets bedekt wilt hebben, dan is Lonicera heckrottii (x) een ideale klimplant voor u. Als u daarbij ook nog houdt van nachtvlinders, dan zit u helemaal goed, want deze plant heeft een grote aantrekkingskracht op deze beestjes.

Wat voor bodem is geschikt voor ‘American Beauty’?

Vrijwel alle kamperfoelies houden van goed doorlatende grond die wel vocht vasthoudt en dus liefst flink veel humus moet bevatten. Het zijn ten slotte van nature bosrandplanten.

Hoe kan ik Japanse Kamperfoelie snoeien?

Snoeien van oude en lange bevordert de bloei en levert nieuwe takken en scheuten op. Dit kan het beste half maart.

Hoe bestrijd ik ziektes op Kamperfoelie?

Weggevreten blad door bladluis komt veel voor bij kamperfoelie. Hele kolonies van deze beestjes kunnen neerdalen op deze plant. De bestrijding van bladluis kan met eenvoudige middelen zoals een mengsel van water gemengd met groene zeep en spiritus of een speciaal middel tegen bladluizen. Meeldauw (‘het wit’) overdekt blad en bloem met een wit, pluizig dons. Planten die hierdoor worden aangetast, moeten worden bespoten met een bestrijdingsmiddel.

o7m5rbe8v959_w2400.jpg

Kenmerken: