Jeneverbes (Skyrocket)

De jeneverbes Juniperus scopulorum ‘Skyrocket’ wordt beschouwd als de smalste conifeer uit het assortiment. Oudere exemplaren zakken wat uit.

Waar wordt de jeneverbes voor gebruikt?

De jeneverbes dankt haar naam aan de bessen die gebruikt worden bij het destilleren van jenever. Verder wordt de bes toegepast in de keuken bijvoorbeeld in marinades vanwege de kruidige smaak. Ook wordt hij gebruikt in de farmaceutische industrie als grondstof voor krampstillende en desinfecterende medicijnen. Van de jeneverbes bestaan wel zestig verschillende soorten en vele verschijningsvormen en hij is daarmee een belangrijke conifeer.

Wat is de beste grond voor een Juniperus scopulorum ‘Skyrocket’?

Hij stelt weinig eisen aan de bodem en is volkomen winterhard. Daarom is de jeneverbes overal te vinden op het noordelijke halfrond tot in Groenland toe. De jeneverbes kent zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren. De vrouwelijke bomen worden in mei en juni bevrucht doordat de wind zaad van de mannelijke exemplaren met zich mee brengt. Dit stuifmeel kan allergische reacties veroorzaken. De gevormde kegelvormige bessen worden blauw tot zwart van kleur en blijven aan gedurende de winter. Deze jeneverbessen vormen en voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren.

Hoe kan ik mijn Juniperus scopulorum ‘Skyrocket’ het beste verzorgen?

De jeneverbes heeft weinig onderhoud nodig. Snoeien wordt afgeraden vanwege het ontstaan van kale plekken. Mest is niet echt nodig, maar indien deze wordt toegevoegd, dan bij voorkeur iets zure mest. De jeneverbes kan wel een aantal specifieke ziekten krijgen zoals jeneverbesmot, jeneverbesschildluis en jenenverbestakluis. De rupsen van de mot zijn schadelijk. Zij spinnen de bladeren aan elkaar, die daardoor beschadigen en afsterven. Knip de aangetaste scheuten weg of maak gebruik van een insecticide. De luizen zuigen het sap van de jeneverbesplant op en kunnen veel schade toebrengen. Bestrijd ze met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch).

Ziektes in de jeneverbes

Ook coniferenkanker, dat veroorzaakt wordt door een schimmel, kan de jeneverbes zwaar aantasten. Je herkent het ziekbeeld aan de takken die op de plaats van de kanker dikker worden en daarna dunner zijn. Er bestaat geen middel tegen. Aangetaste delen kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen en vernietigen. Snoeien kan aan het begin van de zomer als je de lelijke, bruin geworden delen wenst af te knippen. Door regelmatig de uitstekende takjes weg te knippen, houd je ‘Skyrocket’ mooi. Meer weten over het bestrijden van ziekten en plagen? Neem dan eens een kijkje bij ziekten en plagen.

v275gny8ukiv_w2400.jpg

Kenmerken: