Japanse kornoelje

Hoe ziet de Japanse kornoelje eruit in bloei?

Deze variëteit van de Japanse kornoelje heet voluit Cornus kousa var chinensis. Het is een opvallend mooie boomvormige struik, met zijn groengele bloemen en witte schutbladeren. Na de bloei geeft hij opvallende, rode vruchten die wel wat weghebben van litchee. Deze vruchten zijn eetbaar, maar smaken niet bijzonder lekker. De vogels zijn er echter dol op.

Is de Cornus kousa var chinensis een heester?

Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Het Latijnse cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter.

Wanneer bloeit de Kornoelje?

Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief. Meestal witte bloemen in het voorjaar. Mooi groen loof in de zomer. Bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam. Dit was al langer bekend. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken. Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken.

Bloeit de Japanse kornoelje in Nederland?

De Japanse kornoelje is een buitenbeentje in het assortiment van kornoeljes. De naam is niet echt ingeburgerd in ons land, maar we zien hem hier ook niet zo vaak. Hij is vrij teer is en gevoelig voor de juiste omstandigheden. Als hij goed aanslaat is het echter een prachtige struik. Hij bloeit uitbundig met witte bloemen. De eigenlijke bloem is een wit knopje met er omheen vier grote witte schutbladeren. Als de bloem is uitgebloeid blijven de schutbladeren staan, waardoor het lijkt dat hij heel lang bloeit. In de herfst verschijnen heel aparte vruchten die lijken op lychees. Het vruchtvlees smaakt exotisch en zoet, maar is wel wat melig. Het wordt niet aangeraden veel vruchten te eten. In elk geval niet de schil. Als de vruchten aan de struik hangen, begint het blad te verkleuren naar purperrood. Als dit afvalt, ziet men dat de stammen van deze kornoelje niet bijzonder van kleur zijn.

Wat voor standplaats is geschikt voor Cornus kousa var chinensis?

Een alleenstaande Cornus kousa var chinensis moet een mooie en ruime plaats in de tuin krijgen, waar hij zich goed kan ontwikkelen. De Japanse kornoelje is gevoelig is voor de juiste omstandigheden. Hij heeft een tegen wind beschutte plek nodig in de zon tot halfschaduw. Daarnaast heeft hij behoefte aan voedsel. Geef hem daarom elk voorjaar een flinke laag humusrijke compost.

Is het nodig om de Cornus te snoeien?

Deze kornoelje hoeft niet te worden gesnoeid, want hij heeft een schitterende natuurlijke vorm. Echter, je kunt wel het dode hout wegknippen of takken snoeien als de goede vorm verloren dreigt te gaan. Als je dit in de winter doet, ziet je het beste waar je moet knippen.

Naast de Cornus kousa var chinensis zijn er nog meer soorten van de kornoelje. Meer informatie hierover is te vinden in de plantenindex. Daarnaast kan je op de website op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws!

8bw5x3u81qxj_w2400.jpg

Kenmerken: