Hysop

Hoe hoog wordt de hysop?

De hysop, Hyssopus officinalis, bereikt een hoogte van zo’n 60 centimeter. De stengel is vierkant vertakt en groen. Vanaf het tweede jaar wordt deze houtachtig. Het blad is smal, geurig en licht behaart. Het heeft een donkergroene kleur en is puntig. De bloem is overdadig blauw en staat in trosjes in bladoksels aan een kant van de stengel. De bijen en vlinders zijn er gek op. Bij de vervaardiging van parfums en geurartikelen wordt hysop ook graag gebruikt.

De geschiedenis van de hysop

Het Griekse Hyssopos is wellicht afkomstig van het Hebreeuwse ezob of heilig kruid, omdat het gebruikt werd om de tempels te zuiveren en voor de rituele zuivering van de melaatsen: ‘Reinig mij met hysop, en ik zal schoon zijn’ (Psalm 51:7). De bijbelse plant is misschien niet de gewone hysop geweest maar veeleer een ondersoort van oregano of bonenkruid. Onderzoeken pleiten nu weer voor de gewone hysop, als gevolg van de ontdekking dat de schimmel die penicilline produceert, op haar blad groeit. Dat zou als een antibiotische bescherming hebben gefungeerd toen de melaatsen in hysop werden gebaad. Een wijn die hyssopites werd genoemd, werd gemaakt van hysop. Dat heeft misschien de benedictijnermonniken in de tiende eeuw ertoe aangespoord om het kruid dat toen ook in Midden-Europa verbouwd werd voor hun likeuren te gebruiken.

Hoor kan ik de hysop onderhouden?

Hysop verdraagt droogte maar moet in erg koude winters worden beschermd. In het voorjaar snijd je verdroogde delen weg. Als de plant er erg slecht uitziet, snoei je hem helemaal terug. Kijk voor tips voor het snoeien van deze plant eens bij snoeien. Verder heeft de plant weinig zorg nodig.

dgz5a1w8klv6_w2400.jpg

Kenmerken: