Hop (Aureus)

Hop, familie van de cannabis, is in ons land bekender vanwege zijn toepassing in bier dan als tuinplant. In het bier zorgen de hopbellen, zoals de vrouwelijke vruchten heten, voor een zogenaamd hoppig, enigszins bitter karakter. Lees meer over de Humulus lupulus ‘Aureus’.

Wat is het verschil tussen de Humulus lupulus en de Humulus lupulus ‘Aureus’?

De hop Humulus lupulus ‘Aureus’ heeft een geelgroen blad. De groei van de Humulus lupulus ‘Aureus’ is minder sterk dan de ‘gewone’.

Waar vind ik hopvelden?

Je kunt in Zuidoost Engeland, Zuid-Duitsland en verschillende Oosteuropese landen uitgestrekte hopvelden aantreffen, waar ze aan staken groeien. Het idee is vergelijkbaar met de velden met die grondstof voor een andere alcoholische drank en tevens klimplant, de druif. Hiermee hebben ze nog een overeenkomst. Het blad van de hop lijkt veel op een druivenblad. Dat is ook een belangrijke reden om deze klimplant in de tuin te planten.

De bloemen van de Humulus lupulus ‘Aureus’

De plant heeft enorme groeikracht en kan elke zomer bijvoorbeeld een lelijke plek aan het zicht onttrekken. De bloemen van de hop zijn onopvallend, maar een tweede reden voor de aanplant in de tuin zijn de mooie hopbellen.

Wat is het verschil tussen vrouwelijke en mannelijke hopplanten?

Kijk uit, er zijn namelijk vrouwelijke en mannelijke hopplanten. De bellen komen alleen aan de vrouwelijke planten voor. Beide geslachten zijn nodig voor de vorming zaad in deze bellen, niet voor de bellen zelf. Daarom heb je aan een vrouwelijk exemplaar genoeg. Na de bloei ontstaan bij haar de bellen. Zij geuren met een lucht die u bekend zal voorkomen.

Algemeen onderhoud Humulus lupulus ‘Aureus’ 

In de natuurlijke omgeving klimt hop vaak in heesters. Ze doen het daarom uitstekend op een plek met lichte schaduw, maar zon wordt ook zeer goed verdragen. Hop groeit overal. Rijke of arme grond, het maakt niet uit. Meer informatie over bodemonderhoud vind je op de site. Voor het klimmen is wel een goede steun vereist. Als je de omvang wilt beperken, dan kun je het beste in het voorjaar maar drie tot vijf takken laten doorgroeien. De rest kun je verwijderen. In het late najaar knip je de hop het beste af tot aan de grond.

fyu58mf81guq_w2400.jpg

Kenmerken: