Hibiscus (Oiseau Blue)

Welke kleur combineert goed met Hibiscus?

De Hibiscus syriacus ‘Oiseau Bleu’ combineert erg mooi met planten met grijs blad. Deze kweekvorm geldt als een van de mooiste blauw bloeiende cultivars. Hij is zeer exotisch. Het zijn altijd op een onderstammetje geënte planten. Uit die onderstam kunnen scheuten verschijnen die afwijkende bloemen geven. Zulke scheuten moet je direct wegnemen. Een exotisch vleugje in een onze tuin,  dat biedt de Hibiscus. De trompetvormige bloemen doen denken aan exotische landen en daar komen ze ook meestal vandaan: van Oost-Azië tot West-Afrika en Australië en (sub)tropisch Amerika.

Is de Hibiscus ‘Oiseau Blue’ eenjarig?

Het geslacht kent eenjarige soorten, vaste planten en heestervormen. De meeste worden hier niet gekweekt, omdat ze het in ons klimaat niet uithouden. Daarom zetten we ze meestal binnen. Een van de bekendste is de zogenaamde Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis) die als kamerplant wordt gehouden. Voor de tuin is alleen de Hibiscus syriacus geschikt. Dit is een soort uit Zuidoost-Azië. Er zijn al in de middeleeuwen exemplaren naar Europa gebracht. Sindsdien is er veel met de planten gekruist met als gevolg tal van cultivars met witte, roze, mauve, blauwe en paarse bloemen. Ook dubbelkleuren komen veel voor. Na een warme zomer zullen deze hibiscussen tot ver in de herfst doorbloeien In sommige subtropische gebieden (bijvoorbeeld Zuid-Europa) zijn ze volledig ingeburgerd en verwilderd.

Wat voor grond is geschikt voor Hibiscus syriacus?

Deze soort houdt van zeer voedselrijke grond die liefst wat lemig moet zijn en iets kalk mag bevatten. De planten doen het alleen goed in de volle zon en dienen zo warm en beschut mogelijk geplant te worden. Het duurt even voor ze goed zijn aangeslagen, maar één seizoen na het planten ontwikkelen ze zich meestal snel.

Hoe kan ik een Hibiscus snoeien?

Snoei in het eerste voorjaar alle takken tot de helft in om een bossige uitgroei te bevorderen. Daarna kan corrigerende snoei nodig zijn (laat in het voorjaar). Verwijder dan ook ingevroren takdelen. Takken met anders gekleurde bloemen wegnemen zodra je ze ziet. Geef de plant in de lente bemesting met organische voeding, vooral beender- of bloedmeel. Strooi vroeg in de zomer eventueel kaliumrijke mest boven de wortels uit. Bescherm de wortels in het najaar met een laag organische mulch. Zorg dat de bodem nooit uitdroogt, maar deze mag ook niet te lang nat blijven. De Hibiscus verdraagt matige vorst, maar bij strenge vorst kunnen ze diep invriezen. Bescherm de plant dan tijdelijk met tuinvlies.

sol54wm81nko_w2400.jpeg

Kenmerken: