Hazenklokje

De Hyacinthoides non-scripta is een hazenklokje (dat ook wel boshyacint wordt genoemd) die van nature voorkomt in West-Frankrijk en België, maar hele velden vol ‘Bluebells’ kom je tegen op de Britse eilanden.

Wat voor bloemen krijgt het Hazenklokje?

De kleine violette bloemtrossen hangen een beetje over. Deze bloem lijkt sterk op de ‘gewone’ hyacint, maar hier staan de klokvormige bloempjes wat verder uit elkaar en ze hangen sierlijk omlaag. De geur van de meestal violetblauwe bloempjes is ook wat bescheidener. Het is een sterke plant die zich makkelijk uitbreidt, zodat u met een paar jaar al een heel vlak met klokjes heeft. De naam kan verwarring opleveren omdat deze bolgewassen vroeger tot Scilla werden gerekend. Hyacinthoides is een giftige plant.

Hoe kan ik Hyacinthoides non-scripta onderhouden?

De Hyacinthoides heeft weinig verzorging nodig. Voor de zekerheid kunt u in de winter de grond boven de bollen wat afdekken met bladeren of naaldboomtakken, omdat de bollen niet 100% tegen vorst bestand zijn. Meer tips en adviezen hierover vind je in het artikel planten beschermen tegen vorst. Verder kunt u ervoor zorgen dat de bodem niet te droog wordt in de groeiperiode. Het blad kunt u het best laten staan tot het afgestorven is; via het blad krijgt de bol weer voeding voor het volgende seizoen.

Bron: Fotografie Andrew Tse

vni5u198yuyp_w2400.jpg

Kenmerken: