Hangende zegge

Hoe groeit de hangende zegge?

Carex pendula of hangende zegge, is een imposante plant die breed groeit en staat bekend om de mooie gele bloempluimen. Carex pendula is heel decoratief: grote verticaal hangende bloemen op lang stengels, soms tot 1,5 meter hoog. Carex is eerder een trage groeier, maar zijn groeikracht kan toch soms onverwacht sterk zijn. De groen-bruinachtige bloemen verschijnen in de zomer en komen boven het gebladerte uit. De bladeren voelen leerachtig aan. De bloemen zijn zeer aantrekkelijk en bruikbaar in droogboeketten.

Is de Carex Pendula een grassoort?

Een Carex-soort is geen gras, maar wel heel nauw verwant hieraan. Het zijn zogenaamde zeggen. Ze zijn te herkennen aan de driekantige stengels. Maar net als bij de grassen verschijnen de bloemen in pluimen en aartjes aan de einden van bloeistengels. Het zijn vaak prachtige planten, maar de paar duizend verschillende soorten zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Dat wordt nog verergerd door het feit dat de soorten nogal makkelijk met elkaar kruisen, wat allerlei tussenvormen oplevert.

Hoe kan ik de Carex pendula onderhouden?

De verschillende zeggesoorten komen in heel diverse omstandigheden voor. Ook in onze inheemse, wilde natuur, met name in drassige omstandigheden met vrij zure grond. Het merendeel van de zegges sterft in de winter af waardoor de planten in z´n geheel afgeknipt kunnen worden. Dit kan in het najaar, maar verstandiger en decoratiever is om het blad te laten liggen ter bescherming tegen de vorst. Snoei vindt dan plaats in het voorjaar, na de vorst. Doe het wel op tijd, wanneer zegges alweer uitlopen terwijl het oude loof nog aanwezig is, is het lastig snoeien. Het voordeel van snoei in het voorjaar is dat het oude loof als winterdek kan dienen voor de onder de grond overwinterende plant.

Hoe snoei ik de wintergroene zegge?

Wintergroene zegges worden niet ieder jaar teruggeknipt. Deze worden door het jaar heen in vorm gehouden en ontdaan van bruine, beschadigde en dode bladeren. Er bestaat nogal wat twijfel over de winterhardheid van deze zegge. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u uit voorzorg het best de wintergroene bladeren beschermen tegen gure oostenwind en felle winterzon met wat dennentakken of oude gordijnen. Als je gaat snoeien, laat dan altijd voldoende groene bladeren over.

dpa58yt80gst_w2400.jpg

Kenmerken: