Grove den

Kan de Grove den groeien op een droge grond?

Pinus sylvestris staat bekend als de grove den, maar ook als de vliegden. In Nederland is de grove den in 1514 door graaf Henderik van Nassau voor het eerst in het Mastbos bij Ginneken uitgezaaid. Een oudje dus! De den doet het goed op de minst voedselrijke gronden en is daarom vaak te vinden in droge natuurgebieden, zandverstuivingen en dergelijke. Op de Hoge Veluwe is deze volop te zien. Het is een decoratieve boom met kale, gele twijgen en spitse, harsloze knoppen. De naalden leven twee tot drie jaar en vallen dan af. Mieren zijn dol op deze naalden, want zij gebruiken het voor het bouwen van een mierenhoop. Het hout van de grove den wordt nu nog steeds gebruikt in de papierindustrie.

Is de Pinus wintergroen?

De Pinus, den of pijnboom, is economisch gezien erg belangrijk. Diverse soorten leveren het bekende grenenhout. De verspreiding van deze groenblijvende naaldbomen is breed: van de Alpen op het noordelijke halfrond tot in de tropen. De meeste soorten groeien uit tot bomen met een piramidale kroon, maar er zijn ook totaal andere vormen. De den heeft opvallende manlijke bloemen die vaak rood zijn. Ze produceren wolken geel stuifmeel als er een tikje tegenaan wordt gegeven (of als de wind ze beweegt). De vrouwelijke kegels hangen meestal (een duidelijk verschil met sparren) en ze blijven lang hangen (soms wel drie jaar) voor ze na rijping afvallen. Er is nog een verschil tussen dennen en de meeste andere naaldbomen: de naalden zitten namelijk bij elkaar in plukjes van twee tot vijf stuks. Vrijstaande dennen worden bedekt door takken tot op de grond. Ook aardig om te weten: enkele dennen behoren tot de oudste nog levende wezens op aarde: de oudste (Pinus aristata) in Arizona zijn bijna 5000 jaar oud!

Hoe kan ik de Pinus sylvestris onderhouden?

De standplaats van de den dient goed gedraineerd te blijven. Je kunt de grond jaarlijks doorvorken en eventueel verbeteren met zand en/of een beetje humus. Veel extra voeding hebben de bomen niet nodig, de meeste nemen genoegen met vrij arme grond. Geef eventueel coniferenmest – die is zonder kalk – met belangrijke sporenelementen.Kijk voor meer tips om de grond te verbeteren eens bij bodemonderhoud op onze site. Veel soorten kunnen zeer goed tegen droogte.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws!

cb25i708ca6b_w2400.jpg

Kenmerken: