Gewone beuk (Rohanii)

De Fagus sylvatica ‘Rohanii’ heeft prachtig bruinroodkleurig blad dat gezaagd is. Het is een prachtige maar wat matig groeiende beuk. De takken van de Fagus sylvatica ‘Rohanii’ zijn dun en hij heeft een vrij compacte kroon.

De gewone beuk planten als haag

De soort Fagus sylvatica is de algemeen bekende beuk en wordt ook wel gewone beuk genoemd. Er zijn veel soorten hagen, de Fagus sylvatica ‘Rohanii’ wordt ook veel gebruikt als haag. De mooie bladeren van de zomer verkleuren in de herfst prachtig geel of oranje en dan blijven ze dus de hele winter lekker aan de takken. Zeker als de beuk in een haag geknipt is, blijft de beslotenheid van de tuin in stand. Beuken zijn inheemse bomen in grote delen van Europa. Een vrijstaande beuk kan wel 30 meter hoog worden. De kroon is dan breed en zeer dicht. Het groene blad verschijnt in de tweede helft van april. Dat is later dan bij veel andere bomen. De beuk begint ook later aan de herfst en het verdorde blad blijft de gehele winter aan de boom zitten. De beuk is hooguit twee weken kaal tijdens het verschijnen van het nieuwe blad. Er dringt dus normaliter weinig zonlicht door, waardoor de schors opvallend dun is gebleven. Daarom groeit in een beukenbos niet veel op de bosbodem. De bijna continue ondoorzichtigheid maakt de beuk ook geschikt voor hagen en bij vogels populair om in te nestelen.

Voor welke ziekten en plagen is de beuk vatbaar?

Beuken leven in symbiose met bepaalde bodemschimmels. Zij wortelen daarom oppervlakkig en hebben snel last van droogte. Ook plotseling intensieve betreding van de wortelzone wordt slecht verdragen. In het najaar worden de eetbare vruchten, de welbekende beukennootjes, gevormd. Deze zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en knaagdieren.

Fagus sylvatica ‘Rohanii’ onderhoud

Beuken houden van kalk in de grond. Zorg dat die grond nooit helemaal uitdroogt. De standplaats is bij voorkeur zonnig maar zonder directe bestraling van de bast. Wanneer er plotseling iets verandert door forse snoei of verandering in omgeving, kun je de stam inpakken met jute of rieten matten. Het snoeien van de beuk dien je aan te passen aan de toepassing in je tuin. Een haag wordt minimaal een maal per jaar geknipt in juni (rond de langste dag op 21 juni) en eventueel nog een keer aan het einde van de zomer. Een forse snoeibeurt wanneer de haag te hoog is geworden, kan in maart plaatsvinden en dit geldt tevens voor beuken die als struik zijn toegepast. Bomen kunnen gecorrigeerd worden in de winter. Zorg elk voorjaar voor bemesting onder de haag zodat de oppervlakkige wortels goed voedsel tot zich kunnen nemen. Bescherm de grond tegen uitdrogen en intensieve betreding.

k565y7x8ckzm_w2400.jpg

Kenmerken: