Fuchsia (Karen)

Fuchsia magellanica is heel goed te gebruiken als een zeer langdurig bloeiende borderplant. Het is een opgaande struik die hier bovengronds jaarlijks afsterft.

Wanneer bloeit de Fuchsia magellanica ‘Karen’?

De bloemen hangen aan behaarde steeltjes van enkele centimeters lengte. De bloemtakken hangen sierlijk over. De bloei vindt plaats in de periode juli-augustus-september. Soms nog in oktober, indien het weer althans gunstig is. Hulp nodig bij het maken van een beplantingsplan voor een nieuwe border? Kijk dan eens bij de beplantingsplannen op de site.

Soorten fuchsia’s

Er zijn heel wat verschillende (wilde) soorten fuchsia’s. Maar het aantal cultivars dat is ontstaan is nog vele malen groter. In feite zijn het heesters die in hoogte uiteenlopen van enkele centimeters tot wel bijna tien meter. De eerste kruipen over de grond, de laatste gedragen zich als klimplanten. Echt winterhard zijn ze niet, maar enkele soorten en cultivars kunnen onze winters al dan niet onder een licht dek wel degelijk doorstaan. Ze sterven boven de grond af en lopen in het voorjaar weer uit, en dan is hun gedrag identiek aan dat van vaste planten. Wanneer ze groeien in landen met een mild klimaat sterven de stengels niet af en verhouten ze. Zo kunnen ze ook grotere hoogten bereiken want ze verlengen zich.

Wat voor een bloemen heeft de Fuchsia magellanica ‘Karen’?

De bloemen van fuchsia’s zijn heel karakteristiek. In afwijking van de meeste bloemen zijn de bloembuis en de vier kelkbladeren opvallend gekleurd. Die kleur wijkt dikwijls af van de kroonbladeren. Een en ander maakt de fuchsia een uiterst populaire tuinplant en een verzamelobject. De kelkbladeren en de bloembuis van de Fuchsia magellanica ‘Karen’ zijn rood. De kroonbladeren hebben een purperviolette gloed.

Is de Fuchsia magellanica ‘Karen’ winterhard?

Het is al vermeld dat fuchsia’s niet winterhard zijn. De Fuchsia magellanica ‘Karen’ is wel winterhard. Het overgrote deel van de in de tuin toegepaste exemplaren wordt of in het najaar weggegooid of wordt als een kuipplant behandeld en dus voor de winter overgeplaatst naar ruimtes waar het niet vriest. De planten hebben een sterke voorkeur voor humusrijke grond en voldoende voedsel.

Hoe moet ik de Fuchsia magellanica ‘Karen’ verzorgen?

Fel zonlicht moet vermeden worden. De mooiste exemplaren groeien op plaatsen waar uitsluitend getemperd zonlicht kan doordringen. De beste standplaats is heel licht beschaduwd. Fuchsia’s houden van gefilterd licht. In het voorjaar diep terugknippen en in het najaar wat dek rond de planten aanbrengen.

zpv5i028ldgz_w2400.jpg

Kenmerken: