Framboos

Frambozen (Rubus idaeus) zijn heerlijke vruchtjes. Een goed idee om een struik in de tuin te hebben.

Waarvoor wordt Rubus idaeus gebruikt?

Je kunt niet alleen verrukkelijke jam of siroop van de vruchten maken, het blad heeft ook een geneeskrachtige werking. Wanneer je de blaadjes droogt en er een thee van trekt, helpt het bij diarree, bloedend tandvlees en zweertjes in de mond.

Wat voor een soort frambozen bestaan er?

Er bestaan grofweg twee soorten frambozen: de herfst- en de zomerframboos. De zomerframboos is rijp in juni-juli en heeft een cyclus van twee jaar. De struik geeft dus niet ieder jaar vruchten. De herfstframboos geeft weliswaar minder vruchten, maar hij geeft ze wel ieder jaar. De frambozen rijpen vanaf augustus tot de eerste nachtvorst.

Hoe kan ik Rubus idaeus kweken?

Je kunt heel gemakkelijk frambozen kweken. Zorg wel dat je weet je welke soort je hebt en dat je op de juiste manier snoeit.

Hoe moet ik Rubus idaeus verzorgen?

Zet frambozen op een voedzame grond. Wat humus toevoegen aan een kalkrijke kleigrond kan geen kwaad. Compost is beter dan mest, die beïnvloedt de smaak en de houdbaarheid niet ten goede. Snoei na de pluk de takken die vruchten hebben gedragen. De beste tijd om framboos te planten is tussen november en maart. Lees daar meer over bij frambozen snoeien.

nqc5j8e81118_w2400.jpg

Kenmerken: